Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, Wenen ligt 'weer' in Europa in 1953

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we tweemaal per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

​Iedere vrijdag kijken we naar de voorgaande week, iedere maandag naar het voorgaande weekend.

Voorpagina 10 juni 1953
Een willekeurige greep uit de oude voorpagina's brengt ons naar een voorpagina van 10 juni 1953. Een voorpagina die vooral in het teken staat van buitenlands nieuws en wat saai oogt op het eerste moment. Maar er is een hele hoop te lezen. Wat eruit springt is het verhaal over Wenen dat weer in Europa ligt. Voor het eerst sinds vele jaren is het weer toegestaan van Wenen (Amerikaans grondgebied) naar de overkant van de rivier te gaan, wat Russisch is.

En nog meer
Dat was niet het enige wat er gebeurde in de week van 10 juni. De eerste Nederlandse kolonisten vestigen zich op het eiland Manhattan in 1610. Noorwegen capituleert voor de Duitsers in 1940. Saab maakt zijn eerste auto in 1947. Tijdens een concert van de Britse rockband Jethro Tull in het Red Rocks Amphitheater in Colorado breken rellen uit. De politie uit Denver bedwelmt de band en het publiek met traangas in 1971. Bij de SLM-ramp crashte een DC-8 met aan boord de meest talentvolle voetballers van Surinaamse afkomst bij de landing op Zanderij bij Paramaribo. Slechts 11 mensen overleven de crash in 1989. Hillary Clinton stopt met haar campagne in 2008.

Volledig scherm

poll

4D-cinema zou voor mij een reden zijn om vaker naar de bioscoop te gaan

4D-cinema zou voor mij een reden zijn om vaker naar de bioscoop te gaan

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
848 stemmen