ANP
Volledig scherm
ANP

Uitrol glasvezel in Eindhoven stokt

EINDHOVEN - Gestel, Strijp en de binnenstad van Eindhoven zullen het moeten doen zonder glasvezel. KPN, dat verantwoordelijk is voor de uitrol sinds zij Reggefiber heeft overgenomen, heeft de gemeente laten weten dat zij kiest voor VDSL, dat gebruikmaakt van het bestaande telefoonnetwerk.

Volgens KPN maakt ook VDSL snel internet mogelijk, blijven de kosten voor de aanleg beperkt en gaat de uitrol sneller, waardoor meer huishoudens in korte tijd kunnen worden aangesloten. B en W plaatsen hier grote vraagtekens bij, zo blijkt uit een brief aan de raad. Volgens het college sluit het alternatief van KPN niet aan bij de ambities van de gemeente, die uitgaan van 'verglazing' van de complete stad. Op dit moment is dat doel voor driekwart bereikt.

KPN spreekt tegen dat gestopt wordt met de verglazing van Eindhoven, maar wordt het bestaande kopernetwerk gecombineerd met glasvezelkasten in de wijken. "Van daaruit bereiken we de woonkamer via het upgraded kopernetwerk", laat KPN desgevraagd weten. Die combinatie maakt volgens het telecombedrijf 'hele hoge snelheden' mogelijk.

Het gemeentebestuur is daar niet gerust op. In april start de uitrol van VDSL in de binnenstad. Strijp en Gestel volgen daarna. Eind volgend jaar moet de uitrol voltooid zijn.

poll

23 graden is voor mij warm genoeg

23 graden is voor mij warm genoeg

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
56 stemmen