De winkel wordt drukbezocht op de tweede openingsdag.
Volledig scherm
De winkel wordt drukbezocht op de tweede openingsdag. © Mayke Westerink

Vuurwerkshop in Eindhoven doet goede zaken

EINDHOVEN - De vuurwerkverkoop van dit jaar is woensdag van start gegaan. Nancy Bressers staat in haar vuurwerkwinkel De Vuurwerkshop in Eindhoven. Bressers en haar collega's hebben het druk. Ze hebben dit jaar twee keer zoveel bestellingen gekregen dan andere jaren.

Het is het achtste jaar dat De Vuurwerkshop vuurwerk verkoopt.

Meer geld uitgeven
Dit jaar hebben ze niet alleen meer bestellingen gekregen, ook het gemiddelde bedrag dat een klant besteedt in de winkel is gestegen. Vorig jaar betaalde de gemiddelde klant 100 euro, nu is dit 125 euro. ,,Vooral de pakketten die samengesteld zijn voor gezinnen met kinderen zijn populair'', zegt Bressers. Ook Maarten Mulder heeft vuurwerk gekocht voor zijn kinderen. In zijn plastic tas zit voornamelijk siervuurwerk. Alleen maar knallers zijn niet zo prettig voor de omgeving, vinden hij en zijn compagnon Michiel Klinkenbijl. In totaal gaf hij 75 euro uit.

Rond de jaarwisseling ontstaat elk jaar de discussie over de veiligheid van vuurwerk. Bressers vindt dat de overheid meer moet benadrukken dat vooral illegaal vuurwerk de oorzaak is van ongelukken. Het Nederlandse vuurwerk is in vergelijking met dat uit onze buurlanden veiliger en beter controleerbaar, legt ze uit. De lont moet bijvoorbeeld een bepaalde brandtijd hebben en het vuurwerk bevat een duidelijke gebruiksaanwijzing. ,,Door de hoge eisen puur voor de veiligheid is het Nederlandse vuurwerk wel een stuk duurder."

Informeren
De eigenaresse ziet het als haar taak om haar klanten zo goed mogelijk te informeren over het gebruik van vuurwerk. Vooral bij jongeren brengt ze dit onder de aandacht. ,,Om de vuurwerktraditie van Oud & Nieuw in stand te houden, moeten wij goed informeren." De dertienjarige Siebe Lathouwers heeft met zijn vader knalvuurwerk gekocht. Vader Lathouwers gaat zelf niks afsteken, maar houdt wel toezicht op de kinderen. Zij moeten van hem een veiligheidsbril dragen. ,,Ik heb geen zicht op hoe mensen thuis met het vuurwerk omgaan. Het is aan de overheid om het bezit van illegaal vuurwerk strenger te controleren en harder te bestraffen,'' zegt Bressers.

Voorkant van de Vuurwerkshop Eindhoven.
Volledig scherm
Voorkant van de Vuurwerkshop Eindhoven. © Mayke Westerink
Nancy Bressers, eigenaresse van de Vuurwerkshop Eindhoven.
Volledig scherm
Nancy Bressers, eigenaresse van de Vuurwerkshop Eindhoven. © Mayke Westerink

poll

Het afsluiten van de Vestdijk komt de binnenstad van Eindhoven ten goede

Het afsluiten van de Vestdijk komt de binnenstad van Eindhoven ten goede

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
2973 stemmen