Liftmonteur van KONE, bezig op de bovenste vierde etage in een van de woonblokken van de Jo van Dijkhof.
Volledig scherm
Liftmonteur van KONE, bezig op de bovenste vierde etage in een van de woonblokken van de Jo van Dijkhof.

Blikseminslag in Nuenen schakelt liften in Jo van Dijkhof uit

NUENEN – Drie dagen na de blikseminslag in de Jo van Dijkhof in Nuenen zitten de bewoners van de bovenetages nog steeds vast. Het complex voor bewoners met een zorgindicatie, vaak aangewezen op rollator of rolstoel, telt zes liften.

Door de onderlinge schakeling vielen alle liften uit. Brandweer en politie waren snel aanwezig maar konden niets doen. Bewoner Piet Doorenakkers “Het was een enorme knal. Ik dacht meteen aan de lift. Mijn eerste zorg was of er iemand in zat.

Schade
“Bij blikseminslag is het altijd moeilijk inschatten wat de schade is”, vertelt de liftmonteur van KONE. “De spanning die er doorheen gaat is enorm. Eerst moest er worden opgenomen wat de problemen waren. We hebben er specialisten bij moeten halen op lift technisch gebied. Alle elektronica was beschadigd, drie aandrijvingen bleken helemaal stuk en alle printplaten zijn kapot.”

De directie van de Archipelzorggroep waarvan de Jo van Dijkhof onderdeel is, wist niets van de blikseminslag. Zij toonde zich verbaasd en konden er niets over zeggen. Bij eigenaar woningbouwvereniging Helpt Elkander was deze woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Blikseminslag in Nuenen schakelt liften in Jo van Dijkhof uit
Volledig scherm
Blikseminslag in Nuenen schakelt liften in Jo van Dijkhof uit © René Manders
  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Geldrop e.o.