Beeld De Aardappeleters onthuld in Nuenen.
Volledig scherm
Beeld De Aardappeleters onthuld in Nuenen. © Jean Pierre Reijnen

Bronzen beeld De aardappeleters onthuld in Nuenen

NUENEN – In Nuenen is woensdagavond een bronzen beeld onthuld van De aardappeleters. Het is gebaseerd op het beroemde schilderij dat Vincent van Gogh maakte in 1885.

Het beeld is gemaakt door Peter Nagelkerke en staat in het Park in Nuenen. De plaatsing verliep niet zonder slag of stoot. Een groep tegenstanders probeerde afgelopen zomer met een kort geding de komst van het beeld te voorkomen. Ze vonden het kunstwerk lelijk en vreesden overlast van toeristen. De rechter vond de groep geen belanghebbende en ook de gemeente gaf geen gehoor aan de bezwaarmakers.

Van Gogh

In Nuenen maakte Van Gogh (1853-1890) een kwart van zijn totale oeuvre. Hij schilderde er De aardappeleters, dat als zijn eerste meesterwerk wordt beschouwd. Op het donkere schilderij is een boerenfamilie in een benauwde kamer aardappels aan het eten. De
gezinsleden vallen op door hun bonkige tronies. Het doek hangt nu in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Van Gogh-jaar

In Nuenen was een jaar geleden de aftrap van het Van Gogh-jaar, met de opening van een glinsterend fietspad langs plaatsen waar de kunstenaar heeft geleefd. In 2015 stonden in heel Nederland tientallen evenementen, activiteiten en festiviteiten op het
programma om stil te staan bij het 125e sterfjaar van de beroemde schilder.

 1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
  GRAPHIC

  Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

  EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.
 2. Koninklijke onderscheiding voor Ton de Win uit Nuenen

  Koninklijke onderscheiding voor Ton de Win uit Nuenen

  NUENEN - Tijdens de symbolische eerste steenlegging als start van de renovatie van grootscheepse locatie Heikampen van Stichting Kinderopvang Erica, maakte burgemeester Houben maandagmiddag van de gelegenheid gebruik om Ton de Win te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was daarbij in aanwezigheid van zijn gezin, collega vrijwilligers en beroepskrachten van de stichting. De bijeenkomst was tevens bedoeld als afscheid van De Win. Na 23 jaar nam hij afscheid als vrijwilliger bij de Stichting Kinderopvang Erica.

Geldrop e.o.