Volledig scherm
© Jurriaan Balke

Gastles Duits op Nuenens College: 'We onderschatten belang van Duitse taal'

NUENEN - 'Jullie hebben allemaal een onvoldoende!' Het is met afstand de bekendste zin uit de Nederlandse jeugdkomedieserie Rundfunk, uitgesproken door een stereotype leraar Duits. Een oudere man, een tikje sadistisch, met een snauwende Duitse tongval.

De sketch geeft haarfijn het Nederlandse vooroordeel weer tegen Duits als vreemde taal. We zijn de afgelopen twintig jaar stiekem best wat meer van onze oosterburen gaan houden. Maar die taal, daar steken we vaak liever de draak mee dan dat we hem echt graag leren spreken. Het aantal eindexamenleerlingen liep jarenlang gestaag terug, al is de laatste twee jaar een kentering zichtbaar. Ook is er een enorme schaarste aan docenten.

Mach-mit-mobil
De landelijk opererende Actiegroep Duits probeert daar al enkele jaren verandering in te brengen. Onder meer met de Mach-mit-mobil, waarmee de Duitse taal- en cultuurorganisatie het Goethe Institut middelbare scholen bezoekt. Maandag stopte de knaloranje wagen bij het Nuenens College. Derdeklassers kregen er een gastles in wedstrijdvorm. Zo moeten ze Duitse drankjes proeven en voor de lekkerste een reclameslogan verzinnen. Of Duitse auto's herkennen en de steden opzoeken waar de fabrieken staan. Goethe-medewerkers Julian Ide en Annika Fiebig spreken de leerlingen in het Duits aan. Hoewel de derdeklassers vmbo-kader en mavo nog maar weinig Duits gehad hebben, begrijpen ze al snel de essentie.

Toerisme en handel
Het doel van de gastles is vooral om het belang van het vak te benadrukken. Zo is er ook een vraag over de redenen om Duits te leren. "Soms vraag ik aan mijn leerlingen om de muntjes in hun portemonnee te bekijken", vertelt docent Bart Pardoel. "Meer dan een kwart komt uit Duitsland. Soms zelfs veertig procent." De grote oosterbuur is voor Nederland van cruciaal belang, wil hij er maar mee zeggen. Juist ook op een vmbo/mavoschool als het Nuenens College. "Onze leerlingen komen veel in het toerisme of de handel terecht."

Lees het hele artikel in het ED van dinsdag, of via de digitale krant.

  1. Officiële opening historisch huis 'Salon Nune Ville' in Nuenen

    Officiële opening historisch huis 'Salon Nune Ville' in Nuenen

    NUENEN - Een jaar heeft de verbouwing geduurd maar zaterdagmiddag was het dan zover; het historische huis Nune Ville opende officieel haar deuren. Eigenaren en bewoners Jacqueline en Paul Bekkers hadden niet alleen degenen uitgenodigd die op de een of andere manier een rol hadden gespeeld bij het realiseren van hun droom, ook allerlei prominente Nuenenaren, buurtgenoten en leden van de Van Goghfamilie waren zaterdagmiddag aanwezig om de eerste nieuwsgierige stappen in de Villa te zetten. 
  2. Overzicht: branden teisteren de regio

    Overzicht: branden teisteren de regio

    EINDHOVEN – Tankautospuiten, hoogwerkers en extra hulpdiensten draaiden overuren en reden naar Budel, Eindhoven, Deurne en Eersel. Brandweerlieden rukten uit, extra hulpdiensten werden opgetrommeld en talloze sirenes loeiden: de ene brand was nog niet geblust of de volgende woedde alweer. De één nog groter dan de ander. Deuren en ramen moesten op slot: er gingen meerdere NL-alerts de deur uit. Ja, het was afgelopen weken veelvuldig raak in deze regio.

Geldrop e.o.