Volledig scherm
© ANP

Blessure Locadia, absentie spits een gemis bij PSV?

Het ontstellende optreden van PSV in de voorhoede is al weken voer voor analyses. Iedereen die de club volgt, kan de rekensommen onderhand wel dromen. Vier goals in zes thuiswedstrijden in de eredivisie: PSV-onwaardig is ook binnen de club het oordeel.

In uitwedstrijden krijgt PSV vaak nog de ruimte om te counteren en is het doelpuntengemiddelde normaal. Dat counteren kon bijvoorbeeld tegen NEC en in mindere mate tegen Vitesse. Thuis krijgt PSV geen centimeter cadeau en heeft de ploeg voorin enorme problemen. Daarover zijn inmiddels tal van verklaringen te lezen geweest, waaronder bijvoorbeeld het verhaal dat Luuk de Jong en PSV het moeilijk hebben door het wegvallen van Jürgen Locadia. De Jong gaf vorige week zelf aan dat hij vaak in de bal komt en dat anderen daarvan moeten kunnen profiteren. Vorig seizoen dook Locadia dan vaak vanuit de linkerkant centraal op en dit seizoen heeft PSV in feite geen spits als De Jong als aanspeelpunt wil fungeren. De automatismen in de afstemming met Locadia zijn weggevallen en dat hij niet meer aanwezig is, heeft ook gevolgen voor het spel van de linksback, die de afgelopen twee jaar wel eens een bal meer dan aardig voorslingerde.

Voetbaltechnisch en -tactisch valt er van alles te zeggen, feit blijft natuurlijk ook dat De Jong en een aantal anderen (Guardado, Pröpper) niet de vorm van vorig seizoen etaleren. Pröpper deed dat lang wel, maar zakte de afgelopen weken ook weg. De komende twee weken zal het drietal de vereiste vorm bij PSV en/of interlands moeten zien terug te vinden.




  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.