Volledig scherm

Champions League-dagen

Soms stel ik me voor hoe Champions League-dagen er zonder internet uit zouden zien. Waarschijnlijk had nu nog bijna niemand geweten dat PSV vertraging opliep bij de reis naar Rostov. Het zou een berichtje in de krant van woensdag zijn geworden en misschien de radio-uitzending hebben gehaald. Tegenwoordig is op de dagen voorafgaand aan Europese uit- en thuiswedstrijden bijna alles nieuws en het kerosine-tekort bij PSV dook op tal van sites op.

Een aantal collega's toog vanmiddag naar de luchthaven van Rostov om verslag te doen van de aankomst van PSV in Rusland. Zelf besloot ik naar het Olimp-2-Stadion te gaan om een eerste indruk te krijgen van FK Rostov. Russische clubs staan niet direct bekend om hun openheid, maar bij Rostov stonden de stadionpoorten gewoon open. Het veld, de kleedkamers en de tribunes waren zelfs zonder perskaart te bezoeken. Dat zou in deze fase van de Champions League, de groepsfase, bij veel andere clubs absoluut niet mogelijk zijn. Rostov draait voor het eerst mee in het feestje van de 32 Europese clubs die mee mogen doen aan de Champions League en dat was te merken. De sfeer was ontspannen, hoewel de UEFA-gedelegeerde in het stadion morgen ongetwijfeld nog uren bezig is om alles naar zijn hand te zetten.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.