EPA
Volledig scherm
EPA

Curieus: Handgemeen waarbij speler van Jong PSV in stadion Helmond Sport wordt geslagen

Een curieus incident gisteravond tijdens Helmond Sport-Jong PSV. Na afloop van de wedstrijd werd voor ons (twee journalisten van het ED) duidelijk dat een speler van Jong PSV (Laros Duarte) tijdens de wedstrijd is geslagen in het supporterscafé van de thuisclub. Het voorval kwam mij en mijn collega die Helmond Sport volgt (en ook anderen) al snel na de wedstrijd ter ore. Het kon eigenlijk niemand ontgaan die in de catacomben stond, omdat zich rondom de kleedkamers drie agenten bewogen die het verhaal van Duarte en team-manager Pieter Busscher van Jong PSV wilden opnemen. Bij de aanwezigen zorgde het voor opwinding, aangezien het tamelijk uitzonderlijk is dat een speler in het stadion wordt geslagen. De politie heeft de zaak in onderzoek en er zijn video-beelden opgevraagd, werd vanuit Helmond Sport bevestigd. Over de dader kon niemand iets zeggen.

Wat er precies is voorgevallen, kon of wilde niemand met een officiële functie vertellen. Genoeg verhalen van de aanwezigen, maar het heeft voor ons weinig zin om te speculeren. Het gaat immers om wat er werkelijk is gebeurd en niet wat er zou kunnen zijn gebeurd. PSV wilde zelf niets zeggen over het incident en dat maakt het lastig om te achterhalen wat er aan de hand was. Moet het dan wel naar buiten worden gebracht? We hebben er later op de avond met de eindredactie in Eindhoven over geschakeld en het antwoord was unaniem: ja. Het gaat om een duel in het betaald voetbal waar een speler, die weliswaar niet inzetbaar was, in het stadion van de tegenstander is geslagen. Dit zou bij elk ander duel in het profvoetbal een nieuwsbericht zijn en het is niet opportuun om er - omdat het gaat om het beloftenteam Jong PSV - maar niet over te schrijven.

Duarte liep in ieder geval een blauw oog op en of er verdere klachten zijn, wilde niemand bij PSV (mede op verzoek van de speler) zeggen. Een incident dat binnen de club ongetwijfeld nog volop zal worden nabesproken.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.