Davy Pröpper, Jetro Willems, Nicolas Isimat-Mirin en Steven Bergwijn druipen teleurgesteld af na de wedstrijd tegen Rostov.
Volledig scherm
Davy Pröpper, Jetro Willems, Nicolas Isimat-Mirin en Steven Bergwijn druipen teleurgesteld af na de wedstrijd tegen Rostov. © ANP

Davy Pröpper nieuwe koploper in ED-klassement PSV'ers, Brenet tweede

Davy Pröpper is de nieuwe leider in het PSV-spelersklassement dat het ED bijhoudt. De middenvelder hield zijn goede vorm van het begin van dit seizoen vast en is een constante waarde in het elftal van Phillip Cocu. In de officiële duels van PSV (beker, competitie, Champions League) is zijn gemiddelde cijfer een 6,9. Gemeten over alle competities is Pröpper ook de topscorer van PSV, met 5 goals. Luuk de Jong volgt met 4 stuks.

Joshua Brenet is met een gemiddelde van 6,8 in het ED-klassement opgerukt naar plek twee, na een aantal sterke optredens in de defensie. Hij verdrong Santiago Arias de afgelopen weken meerdere malen uit de basis en liet een sterke indruk achter.

Opvallend is dat de scores van Andrés Guardado en Luuk de Jong achterblijven bij die van vorig jaar. Met respectievelijk een 6,4 en 6,2 scoren zij meerdere tienden van procenten lager dan in het afgelopen seizoen, waarin ze in deze fase dichtbij een gemiddelde van 7,0 kwamen.Bart Ramselaar en Daniel Schwaab, beiden niet altijd zeker van een basisplek in Eindhoven, scoren in de duels waarin ze 45 minuten of meer spelen hoog, met respectievelijk een 6,8 en 6,9. Ze hebben in minder dan de helft van de duels 45 minuten of meer gespeeld en komen daarom in het klassement niet voor.

Tussenstand ED-klassement na wedstrijblok 2, na elf wedstrijden (eredivisie 8 duels gespeeld, Champions League 2, KNVB-beker 1).

1. Davy Pröpper 6,9 (10 beoordelingen)

2. Joshua Brenet 6,8 (6 beoordelingen)

3. Jorrit Hendrix 6,7 (9 beoordelingen)

4. Jeroen Zoet, Héctor Moreno 6,6 (beiden 10 beoordelingen)

6. Andrés Guardado, Isimat-Mirin 6,4 (9 en 10 beoordelingen)

8. Santiago Arias 6,3 (6 beoordelingen)

9. Luuk de Jong 6,2 (10 beoordelingen)

10. Jetro Willems 6,1 (10 beoordelingen)

11. Luciano Narsingh 5,8 (8 beoordelingen)

12. Gastón Pereiro 5,7 (7 beoordelingen)


  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.