ANP
Volledig scherm
ANP

De 'muntjesaffaire' laait weer op en zal weer doven

In maart speelde PSV met 0-0 gelijk bij Atlético Madrid, om vervolgens na strafschoppen te verliezen. De aandacht van de wereldpers ging in veel gevallen niet uit naar die sportieve strijd.

De gebeurtenissen op het plein 'Plaza de Mayor' in Madrid eisten veel meer krantenkolommen en tv-minuten op.

Iedereen had een mening
Op een gegeven moment leek het of iedereen in Nederland wel iets van de affaire tussen PSV-fans en bedelaars op het Spaanse plein vond. Wie er een mening over had, was of furieus op de PSV-fans of boos op de bedelaars. Wie er geen mening over had, had het incident dus ook niet afgekeurd en ook geen steun aan de betrokken fans uitgesproken. Er leek een soort collectieve druk te ontstaan om er allemaal iets van te vinden.

De gebeurtenissen vormden een treurige episode op een dag waarop twee extremen bij elkaar kwamen. Supporters die, al dan niet door alcoholische versnaperingen, de menselijke ondergrens opzochten. Bedelaars die op zoek waren naar geld en aandacht en hoopten nog meer geld te krijgen. De extremen die bij elkaar kwamen, zorgden voor even extreme reacties. Zonder erbij geweest te zijn, stonden hoogwaardigheidsbekleders vrijwel direct in de rij klaar om de PSV-fans af te serveren. "Schande", luidde het begrijpelijke oordeel van velen, om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. Niemand meldde zich na een paar weken nog bij PSV. Geen instantie, geen media, geen fans. Zo snel als het incident zich via sociale media als een olievlek verspreidde, zo snel doofde de turbulentie. De olievlek was een waxinelichtje geworden en leek gedoofd.

Rechtshulpverzoek
Deze week woedde toch weer brand. De Spaanse justitie deed een internationaal rechtshulpverzoek en PSV weigerde daaraan mee te werken. De club vermoedt dat het verzoek slechts voor de bühne is gedaan nu PSV later deze maand weer tegen Atlético speelt. Te bewijzen valt dat niet, uit te sluiten is het ook niet. De zaak staat ineens weer onder hoogspanning. Weer lijkt iedereen er iets van te vinden, minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorop. Kernvraag is natuurlijk of PSV zomaar kan weigeren om de namen van fans niet vrij te geven en of dit nu een morele of juridische discussie is. Daarover zal snel meer duidelijk worden.

De kans dat het ooit tot een vervolging komt? Juristen schatten in dat de kans dat de zaak opnieuw als een nachtkaars uitgaat, stukken groter is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.