ANP
Volledig scherm
ANP

Doorstroming bij de jeugdopleiding van PSV nog niet op niveau dat in 2014 werd voorzien

Het vertrek (in juni 2017) van Art Langeler bij PSV maakte deze week bij PSV de tongen los. De succestrainer van PEC Zwolle kreeg bij PSV de handen op elkaar voor een aantal belangrijke zaken en het budget voor de jeugdopleiding is de afgelopen jaren flink gestegen. Een kroon op het werk van Langeler is komend jaar de bouw van een compleet nieuw jeugdcomplex, met een stadion. Daarnaast zal hij hopen op meer doorstroming vanuit de jeugd, want dat blijft een aandachtspunt bij PSV. Begin 2014 kwam de club met een statement, waarin was opgenomen dat de A-selectie van PSV in de verdere toekomst voor minstens 50 procent uit zelf opgeleide spelers moet bestaan. Daar is in de verste verte nog geen sprake van en na 2014 is er nauwelijks sprake geweest van doorbraken. Goed beschouwd is Steven Bergwijn de enige speler die er sindsdien in is geslaagd op regelmatige basis in het eerste elftal te spelen. Daarbij mag aangetekend worden dat daarvoor ook veel talenten ineens doorkwamen met onder anderen Memphis, Locadia, Brenet, Hendrix, Zoet en Ritzmaier. Van hen is Ritzmaier nooit doorgebroken en de verwachting is gerechtvaardigd dat hij na dit seizoen afvloeit bij PSV.

Of het gebrek aan doorstroming allemaal aan Langeler is toe te rekenen? Nee. De druk om kampioen te worden, herinnert PSV altijd aan het hoofddoel. De talenten binnen de jeugdopleiding hebben het moeilijk op het moment dat er bij het eerste elftal een geoliede machine staat die op weg is naar een topklassering in de eredivisie. Zie daar eens tussen te komen. Het verhaal dat PSV begin 2014 hield, was wel erg ambitieus. Waarschijnlijk concludeert de club over een aantal jaren zelf ook dat het te ambitieus was. Langeler koos altijd zijn eigen communicatielijn en kwam daarin met wat realistischere prognoses dan de directie van begin 2014. De voormalig coach moet ook gezien hebben hoe PSV met grotendeels voor zijn tijd al gehaalde talenten als Bentancourt, Boljevic, Rudovic, Lukovic, Hermannsson, Cmiljanic en nog zoveel meer spelers mistastte en uiteindelijk weinig kon. Voor Hermannsson werd nog een leuke cent opgehaald, maar de ervaring leert dat het voor buitenlandse talenten tussen 16 en 18 jaar op De Herdgang ontzettend lastig is om door te breken bij PSV. Deze week was de Zweed Ramon Pascal Lundqvist in het nieuws omdat hij werd bevorderd naar de A-selectie. Wellicht wordt hij een uitzondering, al speelt hij op dit moment geen seizoen om over naar huis te schrijven.


  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.