Luiz Beto da Silva.
Volledig scherm
Luiz Beto da Silva. © Joep Leenen/Pro Shots

Druk bovenin in de eerste divisie

De prestatie van NEC van twee seizoenen geleden in de eerste divisie was een heel bijzondere, zeker als dit jaar gekeken wordt naar het verloop van de competitie. De ploeg van Ruud Brood pakte toen meer dan 100 punten, iets wat in het huidige voetbaljaar ondenkbaar lijkt. Ondanks elf verliespunten staat Jong PSV na een dozijn duels gewoon op kop, met twee punten voorsprong op de nummers 2 en 3. Het is dringen bovenin, omdat Jong Ajax, VVV, NAC, FC Volendam en MVV allemaal op zeer korte afstand van elkaar staan. De statistieken van Jong PSV zijn daarbij opmerkelijk. Thuis won de ploeg alle wedstrijden en bleven 18 van de 18 beschikbare punten in Eindhoven. Uit waren dat er maar 7 van de beschikbare 18. Totaal omgekeerd aan de situatie van PSV 1, dat in de eredivisie in uitwedstrijden al dertien maanden niet meer geklopt is.Ook bij Telstar lukte het de ploeg van Pascal Jansen gisteravond niet om te winnen. De thuisploeg leunt op een goede defensie en probeerde toe te slaan vanuit de omschakeling. Jong PSV was voorin onmachtig en kon Luiz 'Beto' da Silva en Albert Gudmundsson niet vrijspelen. Talenten die aan de bal absoluut iets bijzonders hebben, maar daarvan was in Velsen-Zuid te weinig zichtbaar. Dat zou wel moeten, om op korte termijn eens bij PSV 1 aan te sluiten. Voor dit soort spelers die individueel een wedstrijd kunnen beslissen, zou in de loop van het seizoen zomaar meer ruimte kunnen komen bij de A-selectie.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.