Volledig scherm

Eén PSV-fan woont alle trainingen in Spanje bij

PSV is geen club met een cultuur van besloten trainingen of een club die bekend staat om een potdichte organisatie. Ook deze week waren alle oefensessies van de club in Spanje open en konden supporters en externe pers de trainingen bijwonen. Om nou te zeggen dat het storm liep? Nou nee. Slechts een enkele fan kwam op de clubtrainingen af en er waren bij de meeste sessies meer vertegenwoordigers van PSV Media dan externe journalisten.

Maar één PSV-aanhanger was consequent bij de trainingen in Jerez de la Frontera en achter hem zit toch wel een bijzonder verhaal. Supporter Etienne van der Veeken (50) dook de afgelopen jaren vaker op bij de winterse trainingskampen van zijn club en was ook nu weer langs het veld present met zijn foto-camera. Het is zijn grote hobby, spelers van PSV fotograferen. Hij probeert daarbij gepaste afstand te houden en wil ook niemand in de weg lopen. Getooid in een groen Champions League-shirt van dit seizoen kwam hij deze week goed aan zijn trekken.

De afgelopen jaren gaf Van der Veeken al meerdere malen aan dat het wel eens zijn laatste trainingskamp zou kunnen zijn, vanwege zijn fysieke gesteldheid. Van der Veeken is in 2010 geopereerd omdat er een tumor in zijn alvleesklier was gevonden. Doktoren gaven hem niet al te lang meer. "Daarna kwamen er uitzaaiingen en kwam het nog een keer terug, maar ik ben er nog steeds. Bestralingen en kuren hebben ervoor gezorgd dat ik er nog steeds ben. En ik hoop er volgend jaar en daarna ook nog bij te zijn, al weet niemand het nu meer echt. Het blijft afwachten", gaf hij deze week aan. Het is een leven tussen hoop en vrees, maar Van der Veeken oogt naar buiten toe als een mens met een opgeruimd karakter. "Ik probeer zoveel mogelijk te genieten." Samen met zijn vrouw heeft de in het Belgische Oosteeklo woonachtige Zeeuw deze week een hotel geboekt in Jerez om alle trainingen en wedstrijden van PSV van dichtbij te kunnen zien. Zijn echtgenote vindt het allemaal prima, zo gaf ze deze week aan. "Je komt nog eens ergens."

Ook de verslaggevers merkten Van der Veeken deze week op. Onder anderen Jeroen Kapteijns (De Telegraaf, zie foto) spotte Van der Veeken en zette een foto op Twitter. Een beetje aandacht, waar hij stiekem ook best van geniet.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.