Florian Jozefzoon.
Volledig scherm
Florian Jozefzoon. © Joep Leenen/Pro Shots

Even lucht voor topclubs, geen midweeks programma

Na de interlandperiodes, Europese wedstrijden en bekerduels is er deze week even 'lucht' voor de spelers van de topclubs en hoeft er pas in het weekend weer gespeeld te worden. Bij PSV komt die rust als geroepen, nu de ene na de andere speler geblesseerd is geraakt. De club hoopt op een soort van herstart in de winterstop, gaf trainer Phillip Cocu vorige week aan. Er is geen enkele langdurige blessure en zoals het er nu naar uitziet, kan iedereen in januari fit aan het trainingskamp in Jerez de la Frontera beginnen.

Als iedereen weer aan boord is, hoeft PSV niet al te veel te veranderen aan de selectie. Toch moet er de behoefte zijn om verfrissing aan te brengen. Met name in de aanval kan PSV een nieuwe creatieve en scorende speler gebruiken, maar daarvoor is het eerst nodig dat er spelers vertrekken. De in de zomer al bekende transferkandidaten (Jozefzoon, Narsingh) zullen opnieuw proberen om weg te komen en misschien zal ook Simon Poulsen nog een stap willen maken, voordat hij in juni transfervrij is. Of PSV hem vervangt, is onduidelijk nu er met Arias, Willems en Brenet drie spelers voor die positie aanwezig zijn. Daarnaast zal wellicht ook van belang zijn of PSV nog actief is in de Europa League. Zo niet, dan is het aantal wedstrijden na de winterstop met 17 stuks goed te overzien.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.