Jorrit Hendrix.
Volledig scherm
Jorrit Hendrix. © Joep Leenen/Pro Shots

Hendrix kent zeer sterke start bij PSV

Na elk wedstrijdblok van PSV vallen de berekeningen van Joris Westerbeek al enkele jaren binnen bij het ED. Hij verwerkt alle door de sportredactie (lees Bart Hoffman, Maarten Wijffels en mezelf) gegeven cijfers na ieder duel van PSV. Die cijfer leiden na ieder duel regelmatig tot discussie. Speelt PSV een slecht duel of is er puntenverlies, dan zien sommige fans het liefst zo laag mogelijke punten. Bij een goede prestatie kunnen de cijfers hun vaak niet hoog genoeg zijn.

Opvallend bij PSV is dat Jorrit Hendrix een sterke start kent en gemiddeld een 7,0 scoort. Daarnaast kennen ook Andrés Guardado, Jeroen Zoet en Héctor Moreno een goede seizoensouverture. Hendrix is in dit rijtje een nieuwe naam en scoort voorlopig bijna een punt hoger dan vorig jaar.

Onderin zijn Luciano Narsingh en Jürgen Locadia met een gemiddelde van 5,3 de slechtst scorende basisspelers van PSV. Vorig jaar behoorden zij ook tot de spelers die het laagst beoordeeld werden. Jetro Willems (5,8) doet het ook minder dan vorig seizoen en opvallend is eveneens dat Luuk de Jong met een 5,9 geen hoog gemiddelde haalt. Vorig seizoen zat hij over een heel seizoen gemeten ruim een half punt hoger.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.