Volledig scherm

Het 'nieuwe' is er wat de Champions League betreft een beetje af

Spreek je deze dagen met PSV-functionarissen, dan geven ze stuk voor stuk aan het enorm druk te hebben. Dat kan geen onzin zijn, gelet op de bedrijvigheid binnen het Philips Stadion. De UEFA neemt het onderkomen van PSV over en let op de allerkleinste details. Het lijkt soms 'niks mag en alles moet' en dat druist enigszins tegen de Brabantse cultuur in.

Bij niks mag, gaat het bijvoorbeeld om de reclame-uitingen in het stadion. Daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten en zelfs het merk Philips met elk zwart plakkertje afgeplakt. Bij alles moet, gaat het om allerlei verplichtingen die de UEFA aan de club stelt. Een Champions League-wedstrijd is in de uren voorafgaand aan de aftrap een tot op de seconde geregisseerde voorstelling, waarbij alles moet kloppen. Los daarvan moet PSV ook zelf de zakelijke relaties goed bedienen en hun magen vullen, de seizoenkaarthouder en incidentele bezoeker tevreden stellen en een goede sfeer in het stadion zien te creëren.

Een routineklus is het voor de PSV'ers bepaald niet, toch merk je in alles dat het 'nieuwe' van de Champions League er weer even af is. Niet dat er geen trots is, integendeel. Vorig jaar was PSV na zeven jaar terug op het hoogste internationale clubpodium, nu wordt dat ook weer een beetje als 'gewoon' beschouwd. In de verdere toekomst kan dat weer anders worden, als de eredivisiekampioen zich niet meer rechtstreeks kan plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.