Volledig scherm
© ANP

'Hoekje uitkiezen en klaar'

Weer ging het in Rostov voor PSV mis op de penaltystip. De balans is voor de Eindhovenaren onderhand niet meer treurig, maar eerder bijna lachwekkend. Iedere amateurploeg met dezelfde statistieken als die van het team van Phillip Cocu, zal balen. PSV zette maar 7 de laatste 19 strafschoppen in reguliere tijd om in een goal. Dat wil zeggen dat meer dan 60 procent van de strafschoppen mis gaat.

Wie dat probleem kan oplossen, zal in Eindhoven bijna een standbeeld krijgen. De missers kostten PSV vanavond in Rusland vrijwel zeker een zege en ook eerder liet PSV in de Champions League en de nationale competitie al punten liggen door het geklungel op de stip.

Hoe nu verder? Cocu zocht naar spelers zonder negatieve erfenis op dit gebied en vond in Davy Pröpper de gewenste kandidaat. Hij en Gastón Pereiro staan op het lijstje van vaste nemers, maar Pereiro speelt niet altijd. Je zou de Uruguyaan bijna opstellen om hem dan maar de strafschoppen te laten nemen, aangezien hij wel geldt als een killer vanaf de stip. "Misschien denken we wel te veel na", zei Luuk de Jong na afloop. En spelers die te veel nadenken, willen nog wel eens missen.

Echte penaltykillers bestaan wel degelijk. Denny Landzaat kon het, Theo Lucius was in het verleden meestal ook trefzeker (een enkele misser daargelaten). Echt niet de beste spelers aller tijden, maar ze bleven meestal koel op het moment dat hét klusje even gedaan moet worden. "Hoekje uitkiezen en klaar", zei Lucius er ooit over. In essentie zou dat het moeten zijn, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.