ANP
Volledig scherm
ANP

Jaarcijfers PSV: Mosterd na de maaltijd

De presentatie van jaarcijfers bij een voetbalclub is als de presentatie van cijfers van het Kadaster over de verkoop van huizen. Het gaat in beide gevallen over een situatie van meerdere maanden geleden. In het geval van de voetbalclub gaat het over een momentopname op 1 juli, na een jaar vol transfers en wedstrijden. Mosterd na de maaltijd dus, aangezien half oktober de wereld er weer heel anders uitziet. PSV speelt inmiddels in een shirt van energiedirect.nl, staat zeven punten achter op Feyenoord en moet in de Champions League alle zeilen bijzetten voor plek 3 in de groep.

Bij PSV is de sportieve balans over vorig seizoen op 8 mei al opgemaakt. De 23e landstitel zorgde voor ongekende vreugde in Eindhoven en een feest met 100.000 mensen. In een een zaaltje met tien journalisten werden vandaag de financiële detais uit de doeken gedaan.

Een goed-nieuws-show en dat was een beetje te verwachten. PSV heeft zo'n beetje alle denkbare kosten in seizoen 2015-2016 genomen om maar zo min mogelijk belasting te betalen. De onderliggende trend is al jaren hetzelfde. Zonder lucratieve transfer of Champions League-inkomsten draait PSV nog steeds niet break-even. Wel kan de club tegenwoordiger wat eenvoudiger dan vroeger aan de kostenknop draaien, bijvoorbeeld door geen spelers meer te huren. Daardoor is de situatie niet zo zorgwekkend als het in eerste instantie lijkt. De netto-winst van 'slechts' 4 miljoen euro tijdens een goed Champions League-seizoen met twee grote transfers springt in het oog. Vooral om fiscale redenen heeft PSV de winst bewust laag gehouden.

Al bij al is ook duidelijk dat op het veld voor PSV de grootste winst te behalen blijft. Alle andere inkomstenposten zullen niet spectaculair stijgen in de huidige situatie. Tv-gelden, recettes en sponsor-inkomsten: er zit niet zoveel rek in. De Champions League is de post die de begroting van PSV heel snel omhoog kan blazen. Zo'n 35 procent van de totale inkomstenstroom bij PSV komt uit het miljoenenbal van de UEFA.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.