Jeffrey Bruma.
Volledig scherm
Jeffrey Bruma. © Irene Wouters

Jeffrey Bruma, hard werken loont

Jeffrey Bruma staat op het punt om een grote transfer te maken, tenminste daar heeft het alle schijn van. Of het VfL Wolfsburg wordt, is nog niet duidelijk, maar het is wel een serieuze optie. En wordt het niet Wolfsburg, dan zijn er nog tal van andere clubs waaruit de PSV'er kan kiezen.

Bruma heeft er nu drie jaar bij PSV opzitten. Zijn ontwikkeling is opmerkelijk. Het eerste seizoen was er een van vallen en opstaan. Na een slechte periode kwamen in de zomer van 2013 met Karim Rekik en Bruma twee frisse krachten voor het hart van de defensie naar Eindhoven. Jonge en zelfkritische spelers met een missie. Ze wilden samen een titel pakken in de eredivisie en werkten hard aan hun verbeterpunten. 'De nieuwe muur van PSV', schreef VI bijvoorbeeld destijds. De start was veelbelovend en ook buiten het veld viel er het nodige op. De hoeveelheid energie die Bruma in de voorbereiding op wedstrijden stak en steekt, was een van die dingen. Hij wilde alle beelden van zijn tegenstander zien, uit alle hoeken en standen. Ondanks veel cynisme bleef hij serieus bezig met het verbeteren van zichzelf.

Dat eerste jaar bij PSV werd er een om snel te vergeten. Rekik raakte een tijdje geblesseerd en had het daarna even lastig, Bruma kon het vervolgens in de eerste seizoenshelft niet bolwerken. "Is-ie z'n portemonnee kwijt of zo?", hoorde ik een keer een verslaggever op de tribune zeggen, nadat hij bij een spelhervatting de fout inging. Bruma was nog geen zekerheidje. Uitglijders en grote en kleine missers bepaalden de beeldvorming. Bruma miste het WK en reisde in plaats daarvan mee met PSV naar Zuid-Korea. Toch ging het na de winterstop in dat eerste seizoen al stukken beter dan daarvoor. Bruma en Rekik stoomden met PSV na een dramatische eerste seizoenshelft nog op naar de vierde plek. Het seizoen erop stond het duo achterin vaak als een huis in de eredivisie en pakte PSV zelfs een puntenrecord. Bruma was in het begin van het seizoen nog niet helemaal onomstreden, maar groeide als mandekker en liet ook in de opbouw steeds vaker heel aardige dingen zien. Langzaam maar zeker werd hij een sterkhouder. Daarbij nam het aantal slordigheden snel af. Die lijn zette Bruma dit seizoen door, met nu de ervaren Héctor Moreno aan zijn zijde. Het eindpunt was opnieuw een titel en vooral internationaal kon hij bogen op een aantal puike en overtuigende optredens. Binnen en buiten het veld is Bruma enorm gegroeid en inmiddels zelfs getooid met de aanvoerdersband bij Oranje.

Dat alles viel ook Champions League-opponent Wolfsburg op en daarom heeft die club nu vele miljoenen over voor de centrale verdediger van nu nog PSV en Oranje. Hij staat nu voor de keuze. Of nog even wachten, of een lucratieve en sportief nog niet volledig bevredigende (wel Bundesliga, geen Europees voetbal) tussenstap bij Wolfsburg, of misschien nog een jaar bij PSV? De komende dagen zal zijn beslissing wel duidelijk worden.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.