Luiz Beto da Silva.
Volledig scherm
Luiz Beto da Silva. © Joep Leenen/Pro Shots

Jong PSV pakt periodetitel. Topprestatie of niet?

Jong PSV vierde vrijdagavond de periodetitel in Waalwijk. Over de eerste fase van het nieuwe seizoen is de ploeg de sterkste geweest. Na bijna een kwart van de competitie staat het team, ondanks uitwedstrijden bij bijvoorbeeld NAC, VVV en SC Cambuur op kop in de tweede profafdeling.


Is het nou een topprestatie of niet? Vooropgesteld mag worden dat trainer Pascal Jansen met beter materiaal werkt dan zijn voorganger Darije Kalezic, die in 2013 ook een periodetitel pakte met Jong PSV. Jansen had bovendien (net als Kalezic) enkele keren de beschikking over spelers van de A-selectie, die een stevige kwaliteitsimpuls brengen. Het is niet zo gek dat Hidde Jurjus, Jordy de Wijs en Siem de Jong tot de uitblinkers in de eerste divisie behoren. Daarnaast heeft de ploeg de beschikking over talenten als Nikolai Laursen, Luis 'Beto' da Silva, Sam Lammers en Albert Gudmundsson. Alleen al voor Laursen betaalde PSV vorig jaar 1,3 miljoen euro. Dat is bijna het spelersbudget van de club die in de eerste divisie het meest te verhapstukken heeft.

De euforie op het jeugdcomplex in Eindhoven hoeft dus niet overdreven te worden. Desalniettemin mag trainer Jansen en ook hoofd jeugdopleidingen Art Langeler van PSV lof worden toegezwaaid. Het is bijvoorbeeld opmerkelijk hoe spits Lammers zich ontwikkelt in het beloftenteam. Een speler die in de jeugdopleiding bij PSV nooit heel bijzondere kwaliteiten werden toegedicht, maar nu een reuzensprong heeft gemaakt. Jansen heeft voorlopig een elftal gemaakt van al die talenten die zichzelf nog moeten ontdekken in het profvoetbal. Langeler en hij durfden in overleg met Phillip Cocu ook keuzes te maken. Talenten met een 'triple A-rating' belandden bij vormverlies zonder pardon op de bank. Zo gaat het in de toekomst ook, als ze in een eerste elftal terechtkomen.

Voor PSV is de periodetitel van de talenten niet zo belangrijk. Voor de club gaat het erom dat Lammers in de toekomst Luuk de Jong of Jürgen Locadia kan opvolgen en of Beto en Gudmundsson de stap naar de A-selectie gaan zetten, om maar wat voorbeelden te noemen. De strijd om de 'Bronzen Stier' is voor hen een leermoment geweest. Een prijs pakken terwijl de bloemen al klaar staan, blijkt nog niet zo makkelijk. Een strijd waar je ook best vraagtekens bij kunt zetten, nu VVV de 'echte' prijs krijgt in de vorm van een plek in de nacompetitie en de bijbehorende 75.000 euro. Jong PSV doet buiten mededinging mee in een competitie, waarin het nu de hoofdrolspeler is. Dat de achterban van veel eerste divisieploegen daarmee grote moeite heeft, valt alleszins te begrijpen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.