PSV'er Luuk de Jong wint een kopduel in de Champions League-wedstrijd tegen Rostov.
Volledig scherm
PSV'er Luuk de Jong wint een kopduel in de Champions League-wedstrijd tegen Rostov. © Maxim Romanov/EPA

Korte kerstvakantie voor PSV'ers

Jong PSV sluit vandaag het jaar af met een wedstrijd in Engeland en heeft daarna acht dagen vakantie. De spelers van PSV 1 waren de beloften woensdag al voor en kregen even vrijaf.

Het humeur onder de kerstboom zal niet al te zonnig zijn, al had het erger gekund voor PSV. De achterstand van 8 punten is zeer fors, maar nog niet onoverbrugbaar. PSV zal zich vooral in thuiswedstrijden sterk moeten verbeteren om nog kans op de titel te maken. Dat de ploeg in de eerste seizoenshelft tegen Heracles, FC Twente en FC Groningen liefst 6 punten afgaf, is voor de landskampioen onacceptabel. Daarnaast stond drie keer slechts een 1-0 op het bord: tegen Sparta, Go Ahead Eagles en AZ.

PSV zal zich eerst moeten bezinnen op de manier van spelen. Gaat de ploeg door met de huidige tactiek, dan zal er waarschijnlijk niet veel verbeteren. Voorin klopt er bijvoorbeeld weinig van de bezetting voor de goal en daarin zal PSV stappen moeten zetten. Het gemis van Jürgen Locadia liet zich voelen en mogelijk moet PSV voor de aanvalslinie een extra speler halen, nu Locadia voorlopig nog niet fit is. Op het middenveld is de roep om Marco van Ginkel alweer te horen, nu Siem de Jong er weer weken uit is. Het is ook niet uit te sluiten dat PSV zich nog oriënteert op het aantrekken van een linksback en een transfer wil doen die het eigenlijk pas in de zomer wilde doen.

2 januari begint voor zowel PSV als Jong PSV de reis naar het trainingskamp en is het weer dagelijks tijd voor transferbespiegelingen. Elf dagen later gaat de eerste divisie alweer van start. Tot die 2e januari wens ik iedereen fijne feestdagen en een gezond 2017 toe.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.