Luciano Narsingh (L). ANP
Volledig scherm
Luciano Narsingh (L). ANP

Luciano Narsingh: Wisselvallige counterspits en gentleman

Het verblijf van Luciano Narsingh bij PSV zal normaal gesproken beperkt blijven tot 159 officiële wedstrijden nu hij de stap naar Swansea City gaat maken. De counterspits scoorde daarin 26 keer en kwam 31 keer met de beslissende voorzet. Geen belabberde cijfers, maar ook geen imponerende data.

De 26-jarige rechtsbuiten genoot in Eindhoven de afgelopen jaren geen vedette-status. Narsingh leek aan het einde van 2012 op weg naar een doorbraak bij PSV, maar liep tijdens een duel met NAC een zware knieblessure op. Daarna duurde het enorm lang voor hij weer belangrijk kon zijn voor de ploeg. In augustus 2014 droeg de snelle counterspits met een belangrijke goal in Amsterdam bij aan de zege van PSV bij Ajax. Ook kopte hij PSV aan het einde van 2015 naar een overwinning op Manchester United in de Champions League. De laatste twee momenten beklijven en veel PSV-supporters zullen de naam van Narsingh blijven koppelen aan deze voor PSV zo positieve gebeurtenissen. Narsingh werd de afgelopen twee jaar met PSV landskampioen en had met name in seizoen 2014-2015 geen onbelangrijke bijdrage aan de titel.

Het dieptepunt in de periode dat Narsingh bij PSV speelde, was de gebeurtenis op 8 november 2015 in het Philips Stadion. Hij en Adam Maher werden na hun wissel massaal door eigen fans uitgefloten. Het publiek in Eindhoven was niet tevreden over het spel van het tweetal. Narsingh bleef daarna een gentleman en viel het publiek nooit af. Daarnaast gaf hij ook steeds aan niet transfervrij te zullen vertrekken bij PSV en die belofte lijkt hij nu ook gestand te doen. PSV is er goed mee en ontvangt weer eens wat miljoenen uit de door tv-rechten zo rijke Premier League.

Narsingh had nog maar een contract voor een half seizoen en laat PSV, als zijn medische keuring bij Swansea City goed verloopt, met een nette transfersom van een kleine vijf miljoen euro achter. Hij en zaakwaarnemer Mino Raiola houden zich daarmee aan de beloften en afspraken met de Eindhovense club. Raiola deed dit eerder ook met Ola Toivonen, die begin 2014 voor een transfersom van zo'n drie miljoen euro bij PSV vertrok (naar Stade Rennes). De eigenzinnige spelersagent staat er bij de directie in Eindhoven goed op, omdat hij er steeds blijk van geeft zich aan zijn woord te houden. Raiola behartigt bij PSV ook de belangen van Héctor Moreno.

PSV gaat vanaf morgen dus (normaal gesproken) verder zonder Narsingh en mogelijk krijgt nu de 20-jarige Peruaanse aanvaller Luiz 'Beto' da Silva snel kansen op meer speeltijd.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.