ANP
Volledig scherm
ANP

Macht en politiek belangrijker dan voetbal

Bij de KNVB was er al een hoop gedoe en nu is er ook trammelant bij de Eredivisie CV, de overkoepelende organisatie achter de eredivisieclubs. Het verhaal was vanmorgen in het AD en De Telegraaf te lezen.

Ajax-directeur Slop heeft de touwtjes in handen na een curieuze vergadering, waarin er kennelijk angst was voor een Brabantse connectie. Jan Hommen (ex-Philips, ex-rvc PSV), Toon Gerbrands (PSV) en Gijs de Jong (uit Asten) in (al dan niet tijdelijke) gezaghebbende functies rondom het voetbal: het zou allemaal te Brabants worden. Alsof Hommen, voormalig financieel topman van Philips (dat in zijn tijd bij het concern nogal wat groter was dan nu), zo klein denkt als sommige Ajacieden en PSV'ers. En Gerbrands? Ach, een zekere sympathie voor PSV is hem logischerwijs niet vreemd. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Maar om hem, Hommen en De Jong direct als lid van een Brabantse connectie te zien, gaat wel erg ver.

Er zullen in die vergadering ongetwijfeld nog veel meer dingen zijn gebeurd en het lijkt erop dat nu maar één kant van het verhaal naar buiten komt. Al is er maar de helft van waar, het is allemaal zo ontzettend klein. Gerbrands kan als hem iets niet zint, gigantisch kwaad worden en had het kennelijk wel gezien bij de ECV en stapte op. Hem kennende betekent dat ook een definitief einde van zijn inspanningen voor het algehele belang. Zonde, aangezien Gerbrands zowel bij AZ als PSV bewezen heeft crises te kunnen bezweren en - door het neerzetten van de juiste mensen op de juiste plek - de clubs naar een hoger niveau heeft gestuwd.Natuurlijk heeft Gerbrands ook zijn stokpaardjes en het is niet gek dat anderen daar af en toe bedenkingen bij hebben of dat het ze misschien een keer de keel gaat uithangen. Niettemin heeft hij een bewezen 'track record', om maar in bestuurstermen te blijven. De directeur zette sport bij PSV naar eigen zeggen op 1. Een holle frase, maar de afgelopen jaren viel er veel goed in Eindhoven en dat had ook te maken met de kwaliteit van de leiding. Aan machtspelletjes of politiek heeft Gerbrands doorgaans een broertje dood. Ok, het loopt nu bij PSV niet omdat de spelers de ballen er niet inschieten, maar dat Gerbrands de afgelopen jaren bij de club wel iets heeft gepresteerd, moet elders ook zijn opgevallen.


  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.