-
Volledig scherm
- © Pro Shots

Moeilijke tijden, maar geen stapje terug voor Memphis Depay

Geen Memphis Depay dinsdagavond bij Oranje en daar lijkt verder niemand zich druk om te maken. De WK-revelatie van 2014 had nu een van de dragers van het Oranje-elftal moeten zijn, maar is in plaats daarvan bankzitter of tribuneklant bij Manchester United.


De 22-jarige aanvaller bleef in Manchester en kennelijk vond niemand het een goed idee om de 24-voudig international dan maar naar Jong Oranje te sturen, met de mogelijkheid om daar weer eens wedstrijdminuten te maken. Als hij fit was en de stafleden van Mourinho geen bezwaren hadden, heeft hij een kans gemist om weer op niveau actief te zijn en te laten zien wat hij in huis heeft. Jong Oranje-coach Fred Grim sprak in VI uit wel begrip te hebben voor de afwezigheid van Memphis. Dat een stapje terug soms goed en om sportieve redenen zelfs even noodzaak is, daar wil kennelijk niemand aan. Vanuit hiërarchische overwegingen valt dit wellicht te begrijpen, sportief is de voetballer Memphis gebaat bij het spelen van wedstrijden. Niemand hoeft eraan te twijfelen dat hij in Manchester keihard werkt om weer in het elftal te komen, maar het uitstapje naar Wit-Rusland had hij misschien toch even mee moeten pikken.

Zijn laatste goal in de Premier League dateert alweer van eind 2015 en met slechts een minuut competitievoetbal in de benen was hij voor de duels met Griekenland en Zweden begrijpelijkerwijs geen optie voor bondscoach Danny Blind. Hij blijft daardoor op 24 interlands staan en het ziet er niet naar uit dat daar op heel korte termijn iets in gaat veranderen. Memphis moet zich bij Manchester United eerst naar minuten zien te spelen en hopen op een kans van José Mourinho, die recent wel zijn vertrouwen in hem uitsprak.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.