Volledig scherm
© Ronald Otter

Ongekende doelpuntendroogte bij PSV

EINDHOVEN - De huidige doelpuntendroogte van PSV in het Philips Stadion is ongekend. De ploeg scoorde dit seizoen vier keer in zes thuiswedstrijden in de eredivisie. Worden de twee Champions League-duels met Bayern München en Atlético, het bekerduel met Roda JC en het oefenduel met FC Eindhoven meegeteld, dan zijn er welgeteld 9 goals gevallen en 10 duels.

Opmerkelijk genoeg was tijdens het duel om de Lichtstadtrofee in juli al te zien hoe moeilijk PSV tot scoren kwam. Ook daar liet Luuk de Jong een opgelegde kans liggen. In het enige duel waarin De Jong niet speelde, tegen het zwakke Roda JC, trof PSV ineens vier keer doel. De aanvoerder had ook pech dat een glaszuivere goal tegen Atlético werd afgekeurd. Wellicht had hem dat over het dode punt heen geholpen.

Vooral de aanvoer naar De Jong en zijn matige spel op dit moment zijn grote problemen voor PSV, dat achterin niet al te veel weggeeft. Ook de middenvelders (Guardado, Pröpper) hebben hun beste vorm verloren. Met Pröpper ging het tot de vorige interlandperiode prima, maar ook hij kon zijn niveau niet vasthouden.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.