De lichtgewonde Luuk de Jong druipt na een botsing balend af in Heerenveen.
Volledig scherm
De lichtgewonde Luuk de Jong druipt na een botsing balend af in Heerenveen. © pro shots

PSV blijkt te afhankelijk van Luuk de Jong

Het loopt voorin in te veel wedstrijden niet bij PSV in dit seizoen. Er waren overtuigende overwinningen tegen NEC, PEC Zwolle, Excelsior en Roda JC. In de andere duels verprutste PSV nogal wat kansen, met als voorlopige hoogtepunt (of dieptepunt) het duel met sc Heerenveen. Kansen te over, maar PSV slaagde er maar niet in om te scoren en de problemen op de stip lijken niet op zich te staan. Het kostte de club in de Champions League en de eredivisie inmiddels de nodige punten.

Luuk de Jong moet bij PSV voor de goals zorgen, maar is dit seizoen bepaald nog niet in topvorm. Verder heeft PSV met Gastón Pereiro een speler in huis die de doelpunten zou moeten maken en dat geldt vanaf het middenveld ook voor Davy Pröpper. Afgezien van Pröpper heeft niemand qua goals nog voldaan in dit seizoen. Een zorgelijke conclusie voor de Eindhovenaren, die thuis eerder al een 'droogterecord' noteerden. Meer dan 300 minuten bleef PSV zonder goal en dat blijkt niet helemaal toevallig geweest. In de eerste twee wedstrijdblokken is de verhouding goals tegenover kansen het meest opvallende gegeven bij PSV. De club heeft meer moeite om te scoren dan in de afgelopen seizoenen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.