Volledig scherm
© Menno Boon

PSV 'bouwt' eigen trainingscomplex dicht met zwarte doeken. Transparant?

PSV had rond een groot deel van het eigen trainingscomplex De Herdgang al zwarte doeken gespannen en voltooide gisteren die operatie. Het laatste restje openheid bij besloten trainingen of besloten duels op De Herdgang is daarmee weg. Besloten is nu echt besloten. Of het nu om een wedstrijd of een training gaat, er is vanaf de buitenkant vrijwel niets meer te zien. Het ophangen van de doeken heeft volgens PSV niets te maken met de huidige resultaten omdat de beslissing volgens de club al drie maanden eerder was genomen.

De reacties lieten zich raden. PSV wil transparant zijn, maar bouwt wel zwarte doeken om het eigen trainingscomplex. Een en ander lijkt en is ook wel met elkaar in tegenspraak. De vaak genoemde transparantie heeft uiteraard ook grenzen, aangezien de club natuurlijk niet verplicht is om de eigen tactiek of opstelling vooraf aan tegenstanders door te laten schemeren. Het was een bijzonderheid dat trainer Phillip Cocu van PSV gisteren vertelde dat Luuk de Jong tegen ADO in de basis speelt.

Wat voor deze tactische zaken geldt, is ook van toepassing op transfernieuws, waarbij de club begrijpelijkerwijs de concurrentie niet sterker of wakker wil maken. Transparantie heeft dus grenzen, waarbij wel aangetekend mag worden dat PSV de afgelopen jaren aan openheid won. Een belangrijk voorbeeld is bijvoorbeeld de manier waarop de club omgaat met voltooide transfers of contractverlengingen, waarbij media beter dan voorheen in de gelegenheid worden gesteld om daarover te berichten.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.