Volledig scherm

PSV-FK Rostov: Prestige, UEFA-punten en miljoenen

Voor PSV staat er vanavond tegen FK Rostov nogal wat op het spel en dat geldt ook voor het Nederlands voetbal. Kort gezegd gaat het bij PSV-FK Rostov om prestige, punten en poen en dat is misschien wel in volgorde van belangrijkheid. PSV wil Europees overwinteren om het sportieve internationale doel voor dit seizoen te halen, voor de eredivisie staan belangrijke UEFA-punten op het spel en daarnaast is er voor PSV een paar miljoen te verdienen. PSV krijgt bij een overwinning op FK Rostov sowieso 1,5 miljoen euro extra prijzengeld vanuit de Champions League en schaart zich dan bij de laatste 32 van de Europa League, wat ook nog eens 0,5 miljoen euro oplevert. Een zestiende finale (en misschien wel meer) kan nog wat extra recette-inkomsten en tv-gelden opleveren en daarmee is het belang van de wedstrijd tegen Rostov wel duidelijk.

De punten voor de UEFA-ranglijst zijn voor alle Nederlandse clubs belangrijk. De nummer 12 op de landenlijst van de UEFA behoudt een vaste Champions League-plek voor de kampioen. Nederland staat op de virtuele ranglijst 13e en heeft een behoorlijk gat te overbruggen met Zwitserland. Gaan Ajax, Feyenoord, AZ en PSV de komende maanden nog bijzondere dingen doen, dan kan het nog iets worden. Gaat er na de winter maar een club (Ajax is al zeker van overwintering) door in Europa, dan zou dat een enorme tegenvaller zijn voor het Nederlands voetbal.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.