ANP
Volledig scherm
ANP

PSV gaat er bij Europese grootmacht hard af

Het was tot gisteren 20 maanden geleden dat PSV met meer dan twee tegengoals verschil verloor. In februari 2015 speelde de ploeg van Phillip Cocu tegen Zenit Sint-Petersburg en werd PSV weggeblazen. Ook vorig jaar was het in de Champions League in Rusland een helft kansloos, toen CSKA Moskou een 3-0 voorsprong nam en ook nog een penalty miste. PSV kwam daarna, dankzij goede goals van Maxime Lestienne en een ineens in goede vorm verkerende Adam Maher, terug tot 3-2. Door een speling van het lot kwamen ze daarna allebei amper meer in actie voor de Eindhovenaren.

Gisteren was PSV ook een klein half uur speelbal van de tegenstander. De ploeg had helemaal niets in te brengen tegen Bayern München en mocht blij zijn met een 2-0 achterstand. Aan de eindstreep was het 4-1, waar er misschien kansen lagen om vaker te scoren en de arbiter PSV ook niet hielp door een tegentreffer af te keuren. De 4-1 gaf de verhoudingen op het veld niettemin goed weer. De grootkapitalisten van Bayern waren in alles superieur en lieten de Eindhovenaren opnieuw zien dat het Nederlands clubvoetbal niet meer tot de Europese top behoort en het in de Champions League moet hebben van uitschieters.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.