Jeroen Zoet was kansloos op de inzet van Marcus Berg.
Volledig scherm
Jeroen Zoet was kansloos op de inzet van Marcus Berg. © ANP

PSV-invloed beperkt bij Oranje

Het leek er eind vorig seizoen nog op dat PSV dit jaar een flinke vinger in de pap zou krijgen bij Oranje. Met onder anderen Davy Pröpper, Marco van Ginkel, Jeffrey Bruma, Jetro Willems en Jeroen Zoet had de club de nodige potentiële internationals aan boord. Naast hen maakten ook nog Luuk de Jong, Luciano Narsingh en Jürgen Locadia deel uit van (voor-)selecties. Van Ginkel is op dit moment weer speler van Chelsea en Bruma vertrok naar VfL Wolfsburg. Zoet is na een paar wedstrijden (voorlopig) alweer afgeserveerd en dat geldt ook voor Willems, die dat zelf ook deels in de hand werkte. De rest heeft, op Pröpper na, de stap naar de basis niet kunnen zetten. Hij is net als Zoet een van de spelers die bij PSV dit seizoen altijd thuisgaf en dat is ook bij Oranje opgevallen.

Vanavond wordt duidelijk of het WK van 2018 enigszins binnen handbereik komt, blijft of uit het zicht verdwijnt. De 4-1 zege van Oranje op Wit-Rusland van vrijdagavond was misschien nog meer noodzakelijk dan goed, hoewel Oranje zeker voorin veelbelovende dingen liet zien. Achterin stapelde de ploeg de fouten op en de Wit-Russen hadden vaker moeten scoren. Met name Bruma viel uit de toon en is bij Oranje nog niet de Eindhovense krachtpatser van vorig seizoen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.