PSV-spelers Bart Ramselaar en Luciano Narsingh vieren de 0-1 .
Volledig scherm
PSV-spelers Bart Ramselaar en Luciano Narsingh vieren de 0-1 . © ANP

PSV kan uit bijna perfecte serie neerzetten

Dertien uitzeges op rij in de eredivisie: PSV kan zaterdag deze mijlpaal bereiken bij Excelsior. In Rotterdam kan de ploeg daarmee iets presteren wat geen enkele Nederlandse formatie ooit eerder is gelukt in de nationale competitie. De serie begon eind vorig jaar bij Vitesse, met een krappe 0-1 overwinning.

Daarna bleef PSV het in nationale wedstrijden op vreemde bodem maar goed doen en sloeg de formatie van Cocu vooral in de counter vaak meedogenloos toe. Thuis ging het duidelijk minder voortvarend en pakte PSV uit de laatste 17 wedstrijden maar 37 punten. Een stuk minder dan normaal en vooral de remises tegen Excelsior, Roda JC, sc Heerenveen en FC Groningen springen in het oog. De bekernederlaag in eigen huis tegen FC Utrecht is dan nog niet eens meegerekend.

Trainer Phillip Cocu is niet bezig met het record, zo gaf hij tijdens de persconferentie voor het duel met de Rotterdammers aan. Hij denkt niet dat spelers daarmee gemotiveerd hoeven te worden. Slaagt PSV er morgen in om op Woudestein te winnen, dan heeft het zelfs een bijna perfecte reeks neergezet na de nederlaag bij Heracles Almelo van vorig jaar. De ploeg speelde daarna bij Willem II nog een keer gelijk en leed in Tilburg voor de laatste keer puntenverlies in een uitwedstrijd. Daarvoor won PSV ook nog drie keer op vreemde bodem in de eredivisie, zodat winst op Woudestein zou betekenen dat uit de laatste 17 uitduels 49 punten zijn gehaald.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.