ANP
Volledig scherm
ANP

PSV moet op zoek naar nieuwe commissaris

Hans van Breukelen was voor PSV de afgelopen jaren achter de schermen actief. In een rol als commissaris leek de oud-keeper nog jarenlang mee te kunnen. Af en toe trad hij uit de schaduw, bijvoorbeeld als hij met de meest betrokken supporters op De Herdgang in discussie ging. Meestal een aardig schouwspel, waarbij de toezichthouder iedere vorm van opportunisme hekelde.

Nu Van Breukelen vertrekt bij PSV en weer kiest voor de frontlinie, rijst direct de vraag wie hem zou moeten opvolgen. Geschikte kandidaten voor zo'n functie liggen niet voor het oprapen. PSV heeft nu een raad van commissarissen met nog drie topmannen uit het bedrijfsleven. Idealiter wordt dus een 'voetbalgezicht' aan de raad toegevoegd. Dat zou iemand moeten zien die enige afstand heeft tot het huidige topvoetbal en ook tot PSV. De commissaris is een controleur, die op gezette tijden bekijkt of het bestuur van PSV goed beleid voert en of de club op de goede koers ligt. Soms moet een commissaris statutaire goedkeuring geven.

Gisteren vielen onder meer de namen van Ronald Waterreus en Guus Hiddink. Allebei lijken ze, om verschillende redenen, niet direct voor de hand te liggen. Wie dan wel, hoor ik u zeggen. Het zal niet zo makkelijk zijn om deze post goed in te vullen, verwacht ik.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.