ANP
Volledig scherm
ANP

PSV oogt in Rotterdam 'volgevreten' en ongeïnspireerd

In het bekertoernooi ging het de afgelopen jaren al vaker mis met PSV. Kon toen nog de koppositie in de eredivisie als energieslurpende oorzaak worden opgevoerd, in deze fase van het seizoen 2016-2017 is dat zeker niet het geval.

De ploeg van Phillip Cocu had er juist nu alles aan moeten doen om zo lang mogelijk in het bekertoernooi te blijven. In de competitie is de achterstand al groot en in Europa rijgt de club de suprpises niet meer aaneen, wat gelet op de budgetten van de tegenstanders niet zo gek is. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, was de strijd in de KNVB-beker (net als voor Feyenoord vorig seizoen) een mooi podium om de prestaties in andere competities even te laten voor wat ze zijn.

Was, want PSV werd gisteravond uitgeschakeld op Het Kasteel. De ploeg was in alles slap en ook veel te slordig. Het was misschien wel de slechtste wedstrijd van PSV sinds RKC-uit, in februari 2014. Duels gingen te makkelijk verloren, passes kwamen niet aan en PSV had voor de zoveelste keer dit seizoen moeite om door een hechte defensie heen te spelen. Achterin was de stabiliteit weg en kon Sparta drie keer profiteren. Dit keer was het geen kansen-, pech- of scheidsrechtersverhaal: PSV faalde zelf. Het was niet eens zozeer een conceptuele wanvertoning: PSV oogde ongeïnspireerd en volgevreten tegelijk. Het leek er in de eerste helft op dat de ploeg het wel geloofde. PSV stapte hooghartig en in een veel te laag tempo over het kunstgras op Het Kasteel. Kort na rust en op het moment dat het al 3-1 was, zette de club ineens wel aan. Het was na de 3-1 niet meer dan wat armetierig gepruttel van een ploeg en club die na twee landstitels en een prachtige campagne in de Champions League voor het eerst in crisis is. In de competitie leed PSV in de meeste gevallen zeer ongelukkig puntenverlies en het is niet realistisch om tegen Atlético Madrid en Bayern München zeges als uitgangspunt te nemen. Toch is het dit seizoen over-all minder bij PSV, dat dinsdag terecht verloor en wegzakte naar een bedenkelijk niveau. Trainer Phillip Cocu gaf aan dat hij ontevreden was en twijfelde eraan of PSV er 90 minuten alles aan gedaan heeft om in het bekertoernooi te blijven. Dat is niet alleen voor de ploeg, maar ook voor hemzelf een pijnlijke conclusie. Als het verslapping door verzadiging is, dan valt voor de 'schaam je kapot'-roepende achterban te vrezen dat deze kreten nog vaker te horen zijn.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.