Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

PSV uit beter dan thuis

In Eindhoven was jarenlang sprake van een 'uitcomplex'. PSV had moeite om de punten buiten Eindhoven te pakken en wist in het Philips Stadion vrijwel alles te winnen. Vooralsnog is 2016 een uitzondering op deze bijna-wetmatigheid. PSV leed in het eigen stadion drie keer puntenverlies (tegen sc Heerenveen, Ajax en FC Groningen). Uit liet de ploeg in de eredivisie helemaal niets liggen.

Het spelverloop en de uitslagen voeden de gedachte dat PSV moeite heeft om het spel te maken tegen tegenstanders die zich compleet ingraven. De club heeft op papier wel de kwaliteiten, maar in de praktijk soms niet de finesse om behoudend opererende tegenstanders af te straffen. Daarbij komt ook dat de aanval van PSV, op de wedstrijd in Zwolle na, in het nieuwe seizoen nog weinig indruk heeft gemaakt. Het is veel stuivertje wisselen op de flanken en ook spits Luuk de Jong is bepaald nog niet in topvorm.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.