Jetro Willems.
Volledig scherm
Jetro Willems. © Joep Leenen/Pro Shots

PSV zal klusje Narsingh-Willems snel willen klaren

EINDHOVEN - Bij Jetro Willems had contractverlenging bij PSV de afgelopen weken duidelijk niet de hoogste prioriteit. Hij aasde op een transfer naar het buitenland en dat is er in de net afgelopen transferperiode niet van gekomen.

Zo'n transfer zal ongetwijfeld in de winter of volgende zomer alsnog rondkomen, maar PSV hoopt daar (net als Sparta) uiteraard nog wel van mee te snoepen. Voorlopig geeft Willems naar buiten toe nog weinig duidelijkheid over zijn over negen maanden aflopende contract. Iets wat Luciano Narsingh eerder al wel deed ("Ik ga niet transfervrij weg"), hoewel ook hij zijn verbintenis bij PSV overigens nog steeds niet heeft verlengd. Voor wat het waard is, intern zou Willems wel hebben aangegeven dat hij PSV goed wil 'achterlaten' bij een vertrek. Voor de buitenwacht wekt hij de indruk dat hij de zaak op zijn beloop laat.

Niet stabiel
Trainer Phillip Cocu hield vrijdag tijdens de persconferentie van PSV voor het duel met NEC twee dingen (vorm en contract) goed uit elkaar. Willems is op het veld nog steeds niet stabiel en moet keihard blijven werken om zijn niveau uit het seizoen 2014-2015 weer terug te krijgen. Cocu had het over 'terug naar de basis' en 'focus op defensieve taken'. Daarnaast gaf de trainer van PSV ook aan dat er voor hem voldoende ruimte blijft om aanvallende initiatieven te ondernemen. Cocu is kritisch op het vormpeil van Willems, maar ziet in de contractuele situatie geen enkele reden om hem te passeren, zo blijkt. Bij PSV vindt nog niemand dat er op dat punt een uitzichtloze situatie is bereikt. Er is het vertrouwen dat alles wel losloopt.

Dat laatste verklaart wellicht ook dat Willems voorlopig gewoon blijft spelen, net als Narsingh. Eerder had de club een aantal 'contractaffaires' met onder meer Zakaria Labyad, Ola Toivonen en Zakaria Bakkali. Toivonen (en dat wordt nog wel eens vergeten) vertrok gewoon voor een vergoeding van een kleine 3 miljoen euro naar Frankrijk. Labyad liet PSV na een slepende affaire met een schrale vergoeding (een kleine miljoen euro) achter en Bakkali vertrok louter voor een opleidingsvergoeding naar Valencia. Die laatste situatie was de enige die echt escaleerde tijdens het seizoen. Bakkali belandde buiten de A-selectie en dat leek het PSV-beleid te worden.

Transferwaarde
Dat voetballers transferwaarde kunnen vertegenwoordigen, blijft de oorzaak achter het grote verschil tussen een normale arbeidsrechtelijke situatie en die van een speler die in dienst is van een voetbalclub. In het geval van Willems en Narsingh ziet PSV vooralsnog geen reden om in te grijpen. Het zal de komende periode duidelijk moeten worden of dat een goede beslissing is geweest. Tekenen ze uiteindelijk niet bij en vertrekken ze gratis, dan heeft PSV een inschattingsfout gemaakt. Doen ze het wel, of gaan ze in de winter nog voor een 'leuk' bedrag weg, dan is alle speculatie over dit onderwerp achteraf bezien totaal onnodig geweest. Net zoals bij Toivonen in het najaar van 2013. De speculatie alleen al leidde destijds tot een negatieve teneur. PSV zal dit klusje dan ook snel willen klaren.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.