Luuk de Jong (r) in actie namens PSV
Volledig scherm
Luuk de Jong (r) in actie namens PSV © GETTY

PSV zal serie neer moeten zetten

Om aan te haken of nog enigszins bij te blijven in de eredivisie, zal PSV vanaf vanavond een serie moeten neerzetten in de eredivisie. Sparta-thuis lijkt daarbij op voorhand niet de meest lastige opdracht, maar volgende week reist PSV naar Vitesse. Een wedstrijd die vorig jaar moeizaam werd gewonnen en een struikelblok kan zijn. Tussendoor wacht ook nog een opdracht in het bekertoernooi, opnieuw tegen Sparta.

PSV zal vooral willen afrekenen met het kansencomplex van de afgelopen weken. De ploeg heeft een duel nodig waarin het de frustraties over het lage rendement van zich af kan schieten. Uit de laatste 86 doelpogingen maakte PSV maar 1 goal en vriend en vijand is het over eens dat dat een topclub onwaardig is. Bij de achterban van PSV is er kritiek op onder anderen het niveau van de broers De Jong, die hun topvorm nog niet te pakken hebben. Ze scoorden nog nooit allebei in één wedstrijd en zouden daar vanavond maar wat graag verandering in aanbrengen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.