Poulsen (rechts).
Volledig scherm
Poulsen (rechts). © p

Richting de winterstop, transfermarkt volgende maand weer open

De winterstop nadert en met nog vier wedstrijden te gaan, wordt het stilaan interessant om te kijken wat er volgende maand op de transfermarkt zou kunnen gebeuren. Bij PSV liet technisch manager Marcel Brands al doorschemeren dat er niet al te veel mutaties worden verwacht. Dat zegt hij overigens bijna elk jaar, waarna er toch nog een grote verrassing kan volgen. In 2014 was dat bijvoorbeeld de tijdelijke komst van Bryan Ruiz, in 2016 die van Marco van Ginkel. Beide spelers hadden veel waarde bij een wederopstanding. Ruiz niet eens zozeer om zijn spel, maar wel met een aantal belangrijke goals. Van Ginkel was vele malen belangrijker in het kampioensteam van vorig seizoen.

Net als in de zomer zullen Florian Jozefzoon, Luciano Narsingh en Simon Poulsen de belangrijkste vertrekkandidaten zijn. PSV zal Narsingh vrijwel zeker vervangen en kijkt ongetwijfeld al rond voor een back, omdat Jetro Willems komende zomer ook weer zal kijken of hij een volgende stap kan maken. Eerder viel daarbij de naam van Ludwig Augustinsson van FC Kopenhagen, die bij PSV al lang op de radar staat. De vraag is of hij als basisspeler van FC Kopenhagen nog haalbaar is voor PSV. Datzelfde geldt voor de Portugese aanvaller Bruma, die bij Galatasaray onder contract staat. Beide clubs zullen in de winterstop ongetwijfeld niet zitten te wachten op een tussentijds vertrek, waardoor de prijs voor PSV niet zal meevallen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.