GA Eagles speler Leon de Kogel (l) probeert PSV speler Daniel Schwaab (r) voorbij te komen
Volledig scherm
GA Eagles speler Leon de Kogel (l) probeert PSV speler Daniel Schwaab (r) voorbij te komen © Pro Shots

Spanning in eredivisie

Door het verlies van Ajax van afgelopen weekend is de uitgangspositie van PSV in de eredivisie toch weer wat verbeterd. Niet dat de Eindhovenaren zelf imponeerden tegen Go Ahead Eagles. Nee, het was wrikken en ploeteren, maar uiteindelijk wist Siem de Jong een keer aan de aandacht te ontsnappen. Ajax hield aan een landerig duel in Enschede verrassend genoeg maar 0 punten over, in plaats van 1, Feyenoord liet AZ ondertussen alle hoeken van het veld zien.


De inzet van zondag is voor PSV een stuk prettiger dan voor dit weekend. Winnen betekent dat Ajax weer is achterhaald. Feyenoord is dan nog wel los, al moeten de Rotterdammers dit weekend thuis van Vitesse zien te winnen. Verlies zou de uitgangspositie nog altijd belabberd maken, omdat dan Ajax 6 punten los staat en Feyenoord mogelijk al 9, inclusief betere doelsaldi voor beide ploegen. Een gelijkspel? Dat zou nog altijd betekenen dat Feyenoord 8 punten los kan staan. PSV heeft een overwinning in Amsterdam dus hard nodig om de competitie spannend te houden. Het zal in ieder geval weer eens een ander type wedstrijd worden, waarbij er voor PSV ook ruimte komt om de eigen kwaliteiten te benutten. Na de wedstrijd tegen NEC (0-4) in Nijmegen hebben veel ploegen terecht geoordeeld dat enthousiast de aanval zoeken tegen PSV geen optie is. PSV het spel laten maken, is bijna een garantie voor een moeizame wedstrijd van de Eindhovenaren, die zelf ook weinig weggeven. Ajax heeft alleen wel de kwaliteiten om het de hechte PSV-defensie ook moeilijk te maken.
Komende week zullen dit soort bespiegelingen nog veel vaker opduiken. Nog zes dagen van speculeren voor de topper te gaan.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.