Luuk de Jong.
Volledig scherm
Luuk de Jong. © ANP

Stabieler PSV heeft nu zelf moeite met scoren

Met twee tegengoals in de eerste zes eredivisiewedstrijden van het nieuwe seizoen heeft PSV voorlopig een van de belangrijkste doelen bereikt die het zich voor aanvang van dit voetbaljaar stelde. De club gaf vorig jaar soms zomaar twee of zelfs drie treffers weg na een voorsprong en die tijd lijkt voorbij. Er is meer defensieve stabiliteit dan de afgelopen jaren.

Andersom geldt ook dat PSV zelf meer moeite heeft om tot scoren te komen en dat geldt eigenlijk vooral voor duels in eigen huis. Al meer dan 300 minuten staat de ploeg in het eigen onderkomen nu droog en tegen Roda JC kan zelfs een negatief record worden geboekt. Als het niet binnen 6 minuten 1-0 is, heeft PSV meer dan 314 minuten geen goal gemaakt in het Philips Stadion. Dat is als gezegd nog nooit gebeurd. Op de Oost-tribune is dit seizoen wel een keer voor de ploeg gejuicht, maar viel de goal aan de andere kant. Vlak voor de ogen van de fanatiekste supporters viel er nog geen enkele goal, zelfs niet in de voorbereidingswedstrijd tegen FC Eindhoven (0-1 verlies, red.)

Roda JC zal aan de totstandkoming van een record graag meewerken en gezien hebben hoe de kans daarop vergroot kan worden. Lekker de bus parkeren in Eindhoven, zal men denken. Geef ze eens ongelijk. Het is aan PSV om er met de nodige creativiteit doorheen te komen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.