Volledig scherm
© Pro Shots

Teleurstellende 'beloftenbattle' van de kant van Jong PSV

De verwachtingen voor het duel met Jong Ajax van vrijdgavond waren bij Jong PSV hooggespannen. Een mooi affiche, met als inzet een toppositie in de Jupiler League. Jong Ajax moest het doen zonder een aantal van de grootste talenten, die al in actie kwamen tijdens het duel van Ajax 1 met Standard Luik. PSV was op oorlogssterkte naar Amsterdam afgereisd, maar dat was op de beginfases van de eerste en tweede helft na niet te zien. De ploeg van Pascal Jansen begon goed, maar liet zich daarna te makkelijk vastzetten door de Amsterdammers. Het enige positieve aan het duel voor PSV was dat de rentree van Jorrit Hendrix zonder problemen verliep.

Dat PSV uiteindelijk door een vreemde arbitrale beslissing op achterstand kwam, was geen excuus voor de 1-0 nederlaag. PSV leverde een matige prestatie in Amsterdam en geen enkele Jong PSV'er slaagde erin om het trainer Phillip Cocu echt moeilijk te maken. Bij het eerste elftal valt er voor de talenten wellicht best iets te halen, maar niemand viel als directe versterking op. Het was niet de wedstrijd van Beto, Gudmundsson en Paal, om maar wat talenten te noemen. Spelers die tot meer in staat moeten zijn, maar op dit moment nog niet constant genoeg zijn om de stap naar speeltijd in PSV 1 te maken. Ook voor Sam Lammers is dit nog niet het moment, hoewel de hoop op een stap naar PSV 1 nog niet hoeft te worden opgegeven. Bij Jong PSV is net als bij PSV 1 de organisatie behoorlijk op orde. Verantwoordelijk daarvoor is onder anderen de degelijke verdediger Damian van Bruggen, die bezig is aan een goed seizoen. Geen speler die direct opvalt, maar wel bezig met een constante reeks in de eerste divisie. Dat ook hij nog niet bij het eerste elftal wordt gehaald, valt echter wel te begrijpen. Van Bruggen gaat Isimat, Schwaab en Moreno er op dit moment niet uitspelen.Jong PSV begon dit seizoen uitstekend aan de competitie, maar is vooral in uitwedstrijden aan de bal te zwak om veel gevaar te stichten. Uit de laatste vijf uitwedstrijden werd maar een puntje gepeurd (bij Telstar) en daarnaast scoorde de ploeg daarin geen enkele keer. Thuis gaat het een stuk beter, met 24 punten uit 9 duels in dit seizoen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.