PSV-directeur Tiny Sanders. Foto Ton van de Meulenhof.
Volledig scherm
PSV-directeur Tiny Sanders. Foto Ton van de Meulenhof. © Ton van de Meulenhof

Tiny Sanders bezuinigde bijna het behang van de muren, maar was voor PSV de juiste man op apenrots

Vanuit Kazachstan liet Tiny Sanders vandaag weten het allemaal wel prima te vinden. "Ik heb er altijd vertrouwen in gehouden dat het goed zou komen", liet de topman zelfverzekerd optekenen na voor PSV positief nieuws over de gronddeal van PSV met de gemeente Eindhoven in 2011. De Europese Commissie keurde deze overeenkomst vandaag goed en er volgt geen boete.

Tegenwoordig is Sanders weer ondernemer en in binnen- en buitenland volop bezig in onder meer de agrarische sector. Een rol bij PSV als directeur of commissaris in de toekomst ambieert hij niet meer. Tiny Sanders (59) werd bij PSV wel eens verguisd. Natuurlijk schoot hij soms een beetje door in zijn bezuinigingsdrift en zei hij wel eens gekke dingen. Als er niet was tegengesputterd, had hij bijna het behang van de muren wegbezuinigd en de spelers hun dagelijkse broodje op De Herdgang ontnomen. Dat is de ene zijde van het verhaal.

De andere kant is dat Sanders de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment was. Sanders heeft de balans van PSV weer op orde gekregen. Dat is zo simpel nog niet, op die apenrots in Eindhoven. Een directeur die geld kan uitgeven, is vanzelfsprekend populair en warm. Wie de hand op de knip moet houden, is al snel kil. Met noodzakelijke bezuinigingen en het realiseren van een complex reddingsplan heeft Sanders de club een uitstekend financieel fundament bezorgd. Sanders was een man die bij PSV moeilijke beslissingen kon en durfde te nemen. Natuurlijk valt over sommige besluiten te twisten. PSV zette onder zijn leiding echter wel de tering naar de nering en Sanders kreeg kapitaalkrachtige partijen en de overheid achter de club. Sportief deed hij soms wat onhandige uitspraken, maar financieel had PSV zich geen betere directeur kunnen wensen. Niet voor niks is zijn naam afgelopen jaar wel eens aan FC Twente gekoppeld, om als bulldozer te fungeren. Hij voelt daar helemaal niks voor omdat PSV naar eigen zeggen zijn club is.

Sanders besefte dat vandaag een tijdperk is afgesloten. "Op naar het volgende kampioenschap", wilde hij nog kwijt. Want ook dat is de andere kant van het verhaal. Onder leiding van Toon Gerbrands zijn bij PSV sportief noodzakelijke stappen gezet, waardoor de punten nu wel in Eindhoven blijven of terechtkomen. Het financiële voorwerk van Sanders was daarbij een meer dan nuttige bijdrage. Zonder de strakke leiding van Sanders had PSV er nu misschien wel heel anders voorgestaan, wat er sportief onder zijn leiding ook allemaal mis moge zijn gegaan.

Tenslotte: 1 stevig schoonheidsfoutje maakten Sanders en Brands in 2011 door direct na de goedkeuring van de gemeentedeal de koop van Strootman en Mertens aan te kondigen. Gerbrands liet nu direct weten dat de 5 miljoen die vrijvalt uit een pot wordt gebruikt om de bestaande schulden nog verder terug te dringen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.