PSV viert de 1-0 van Marco van Ginkel.
Volledig scherm
PSV viert de 1-0 van Marco van Ginkel. © pro shots

Van Spanje naar het Philips Stadion

Na een trainingskamp met twee wedstrijden in Spanje mag PSV zich de komende weekenden weer laten zien in de eredivisie. Van de eerste zes duels zijn er vier in het eigen Philips Stadion, waar de ploeg in 2016 meer punten verspeelde dan buitenshuis.

De sportieve vraag wordt of PSV zaterdag tegen Excelsior het experiment met een 4-4-2-opstelling doorzet of dat Phillip Cocu toch weer kiest voor de vertrouwde 4-3-3-formatie. Hij zou tijdens de wedstrijd ook kunnen schakelen tussen de twee varianten. Nu alle middenvelders weer fit zijn, ontstaat een interessante concurrentiestrijd. Niet iedereen van het zestal Davy Pröpper, Andrés Guardado, Bart Ramselaar, Jorrit Hendrix, Marco van Ginkel en Siem de Jong zal kunnen spelen in de formatie die Cocu zaterdag opstelt. Het lijkt erop dat Van Ginkel zich zondag al in de basis heeft gespeeld en ook Guardado speelt onder Cocu normaal gesproken altijd. De rest zal moeten afwachten welke keuze de trainer zaterdag voor het duel met de Rotterdammers maakt.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.