Steven Bergwijn.
Volledig scherm
Steven Bergwijn. © Kay In t Veen/Pro Shots

Wachten op rendement vanuit jeugdopleiding PSV

Bij PSV heeft de afgelopen drie jaar alleen Steven Bergwijn vanuit de eigen jeugdopleiding de stap naar de A-selectie én volop speeltijd kunnen zetten. Onbetwist basisspeler is hij nog niet, overigens net als Joshua Brenet, Jürgen Locadia en Jorrit Hendrix, die eveneens uit de eigen PSV-jeugd komen.

De laatste drie spelers hebben fases gehad waarin ze dat een tijdje waren, maar blessures (Locadia, Hendrix) en keuzes van de coach (bij Brenet) maakten dat ze soms weer naast de ploeg kwamen te staan. Bergwijn is van de door PSV opgeleide spelers - in minuten gemeten - wel verder dan Jordy de Wijs en Ramon Lundqvist, die nog weinig in actie kwamen. De bij PSV opgeleide Jeroen Zoet is uiteraard wel gewoon basisspeler.

De afgelopen drie jaar is er, op Bergwijn na, vanuit de jeugdopleiding dus nauwelijks doorstroming geweest. Spelers als Clint Leemans, Menno Koch en Rai Vloet bleken voor een basisplek in het eerste elftal geen optie en zochten hun heil daarom (al dan niet tijdelijk) elders. Nu heeft Jong PSV een zeer talentvolle lichting spelers, maar het blijft lastig om ze soms in te passen bij PSV 1. Middenvelder Albert Gudmundsson maakte gisteravond zijn debuut in het nationale elftal van IJsland en Luiz 'Beto' da Silva deed dat eerder al voor Peru. Beide spelers maakten echter nog geen enkele speelminuut in PSV 1, althans niet in een officiële wedstrijd. Gudmundsson heeft bij PSV nogal wat spelers voor zich en zal vermoedelijk tot volgend seizoen moeten wachten voordat hij een keer een kans krijgt. Voor Beto lijken de sterren wat gunstiger te staan en lijkt een debuut dichterbij, al heeft ook hij nog de nodige spelers voor zich. Beide spelers moeten zichzelf in de eerste divisie vaker op de kaart zetten en vooralsnog doen ze dat alleen incidenteel. Bovendien vergt de speelwijze van PSV soms nieuwe dingen voor jonge spelers en dan met name in defensief opzicht of organisatorisch, in balbezit.

Laat onverlet dat PSV de afgelopen jaren nou niet de club is geweest waar massaal eigen jeugd is doorgebroken. De plannen voor de toekomst zijn bijzonder ambitieus, maar dan is het wel belangrijk dat de hoofdtrainer de tijd vindt en vooral rijp vindt om talenten in te passen. De druk van het kampioenschap en de druk om daarom wedstrijden te winnen - toeschouwers zitten dit seizoen in het Philips Stadion bijvoorbeeld vrijwel nooit rustig op hun stoel - is altijd leidend en staat regelmatig het debuut of speeltijd voor een jong talent in de weg.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.