Volledig scherm
© anp

Wedstrijdblok 3 gaat veel duidelijk maken voor PSV

Vandaag over een maand is het alweer winterstop en is de eredivisiepuzzel van seizoen 2016-2017 weer wat verder gelegd. De komende vijf duels wordt veel duidelijk over de kansen van PSV om in die puzzel een hoofdrol op te eisen. Kan de ploeg de eerste vier wedstrijden in de eredivisie (Willem II-uit, ADO-thuis, Roda JC-uit, Go Ahead Eagles-thuis) winnen en verliest PSV op 18 december niet in de Arena, dan blijft de ploeg sowieso kampioenskandidaat. Daarnaast moet PSV op 6 december kwalificatie voor de Europa League zien veilig te stellen. Het duel met FK Rostov bepaalt of na Ajax ook PSV overwintert in Europa. De kans lijkt groot dat een gelijkspel volstaat.

PSV had vorig seizoen regelmatig moeite met 'kleine' wedstrijden en krijgt er nu dus 4 achter elkaar. De ploeg ging vorig seizoen met 38 punten de winterstop in en zou in december hetzelfde kunnen bereiken door nu vier keer te winnen en in de Arena gelijk te spelen. Het is een scenario waar de achterban vooraf waarschijnlijk voor tekent, gelet op de eerdere ervaringen in dit seizoen. PSV kan daarna in de winterstop de selectie deels repareren. Met name voorin is er behoefte aan vers bloed en het zou het de club niet slecht uitkomen als Luciano Narsingh een stap gaat maken. Als hij ettelijke miljoenen oplevert, is er voldoende geld om een kwalitatieve versterking te halen.

  1. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie

    Drie thuis­wed­strij­den voor de top-drie

    Vorige week waren velen ervan overtuigd dat een van de topclubs punten zou laten liggen in een uitwedstrijd. Deze week zijn die geluiden voorafgaand aan het voetbalweekend niet of nauwelijks te horen. Feyenoord speelt thuis tegen FC Groningen, Ajax in eigen huis tegen Sparta en PSV treft in het Philips Stadion FC Utrecht. Voor PSV lijkt de opdracht op voorhand lastig, al is FC Utrecht gemankeerd door blessures. Feyenoord is al wekenlang niet te stoppen en Ajax heeft op papier de meest eenvoudige klus. Drie thuiswedstrijden voor de top-drie; het zou zomaar eens kunnen dat de topploegen na de winterstop allemaal hun eerste vijf wedstrijden winnen. In dat geval blijft ook komende week maar een vraag centraal staan in de top van de eredivisie. Wie laat de eerste steek vallen?
  2. Top-drie geeft geen krimp

    Top-drie geeft geen krimp

    De drie topploegen in de eredivisie geven voorlopig geen krimp. Ook speelronde 22 bracht geen verandering in de uitgangsposities van Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft al twee maanden een voorsprong van acht punten op PSV en vijf punten op Ajax en oogt buitengewoon stabiel. Met nog twaalf duels te gaan, is het de grote vraag wie de Rotterdammers gaat stoppen. PSV krijgt over twee weken de kans en die wedstrijd werpt zijn schaduw al weken vooruit. Verliest de ploeg van Phillip Cocu, dan lijkt de titelstrijd gestreden voor wat betreft PSV. Wint PSV, dan haken de Eindhovenaren weer volop aan en is nog van alles mogelijk. Voorlopig maakt Feyenoord de sterkste indruk van de topploegen. Al 8 weken op rij pakten de Rotterdammers een overwinning en daarmee nemen ze revanche op de periode van vorig jaar, waarin ze totaal onverwacht zeven keer achter elkaar verloren. Ook nu hopen velen buiten Rotterdam nog op zo'n inzinking, maar heel realistisch lijkt dat niet. Feyenoord pakte in de laatste 8 wedstrijden 24 punten, met het doelsaldo 24-2. De club ligt op koers voor het eerste kampioenschap sinds 1999, al kunnen Ajax en PSV in de toppers nog een boel rechtzetten. Blijft Feyenoord ook in de topduels overeind, dan lijkt er voor Ajax en PSV weinig meer te halen in dit seizoen.