Volledig scherm
Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, en presentator Bas Ticheler (r) tijdens de onthulling van het logo van EURO 2020 in de Hermitage © anp

'FC Utrecht-thuis bijna altijd kat in het bakkie voor PSV'

EINDHOVEN - FC Utrecht tijdens een eredivisieduel in Eindhoven? Dat is bijna altijd kat in het bakkie voor PSV. Geen enkele subtopper heeft zulke slechte statistieken in het Philips Stadion als FC Utrecht. De afgelopen twintig competitiewedstrijden verloor de club uit de Domstad allemaal en voor een overwinning van FC Utrecht - de enige ooit in de eredivisie - moeten we terug tot oktober 1980. In 46 edities wist de club uit de Galgenwaard vijf keer een gelijkspel mee te nemen uit Eindhoven.

De ervaringsdeskundige bij uitstek is oud-doelman Hans van Breukelen, die aan beide kanten meerdere malen in de goal stond. "Iedere voetballer zal dat wel herkennen. Er zijn gewoon clubs waar je wel de punten makkelijk pakt en clubs waar het om de een of andere onverklaarbare reden altijd misgaat. In 1980 wonnen we met FC Utrecht met 2-3 in Eindhoven en hadden we geluk dat de keeper van PSV (Quintus van der Meulen, red.) een foutje maakte. Dat het in de competitie nu al twintig keer op rij foute boel was voor FC Utrecht? Misschien zijn wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord gevoelsmatig voor de fans van FC Utrecht toch anders, al wonnen ze hier vorig jaar natuurlijk wel gewoon in het bekertoernooi. Ik heb ook wel eens aan de andere kant gestaan en met PSV wonnen we zelfs een keer met 9-0."
De vraag voor welke voetbalclub zijn hart nu het snelst klopt, omzeilt Hans van Breukelen (60) handig. "Ik ben er nu voor alle clubs", klinkt het diplomatiek. Hij stapte vorig jaar over van PSV naar de KNVB. "Maar iedereen snapt dat PSV-FC Utrecht of andersom altijd iets bijzonders is als je zelf zoveel met beide teams hebt meegemaakt." Als hij toch een keuze moet maken tussen de huidige nummer 3 en 4? "Wordt PSV kampioen en haalt FC Utrecht Europees voetbal, dan heb ik een topseizoen", verwoordt de huidige technisch directeur van de voetbalbond het als een politiek talent.
Zondag is Van Breukelen in Eindhoven te gast in het Philips Stadion. Na een paar rumoerige maanden staan de peppels in Zeist nog overeind en blijft hij geloven in zijn missie om het Nederlands voetbal vooruit te helpen. "Ik heb in mijn leven wel vaker tegenslag gehad en kon daarna iets in mezelf oproepen waardoor ik toch altijd prestaties kon overleggen. Ook nu heb ik weer zoiets dat ik de mensen wil laten zien dat we de goede kant opgaan. Ik blijf me voor het voetbal inzetten."

  1. Willems op weg naar uitgang bij PSV, onder meer interesse van Galatasaray

    Willems op weg naar uitgang bij PSV, onder meer interesse van Galatasaray

    EINDHOVEN - Onder meer het Turkse Galatasaray is geïnteresseerd in de diensten van Jetro Willems. De 23-jarige linksback van PSV werd donderdag in Turkse media in verband gebracht met de topclub uit Istanboel en naar hem is inderdaad geïnformeerd. Het kamp van Willems is bekend met de interesse, maar of Willems daarop ingaat is nog maar de vraag. Meerdere clubs hebben op dit moment belangstelling en Willems wil na zijn vakantie de komende periode bepalen waar hij zijn toekomst ziet. 

PSV

poll

PSV-doelman Jeroen Zoet doet goed aan een overstap naar Napoli

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
3969 stemmen