article
1.2185119
GEMERT-BAKEL - De gemeente Gemert-Bakel is afgelopen dagen overspoeld met telefoontjes van inwoners die er spijt van hebben dat zij bezwaar hebben gemaakt tegen de monumentenvergunning voor bouw binnen de ommuurde tuin bij het kasteel van Gemert.
'Actiegroep kasteel zelf onzorgvuldig'
GEMERT-BAKEL - De gemeente Gemert-Bakel is afgelopen dagen overspoeld met telefoontjes van inwoners die er spijt van hebben dat zij bezwaar hebben gemaakt tegen de monumentenvergunning voor bouw binnen de ommuurde tuin bij het kasteel van Gemert.
http://www.ed.nl/regio/actiegroep-kasteel-zelf-onzorgvuldig-1.2185119
2009-09-02T12:48:51+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2185120.1350584845!image/image-2185120.JPG
Kasteel Gemert,Regio,Flitsinbox,Gemert-Bakel - De Gemeente Gemert
Regio
Home / Regio / 'Actiegroep kasteel zelf onzorgvuldig'

'Actiegroep kasteel zelf onzorgvuldig'

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het kasteel in Gemert. Foto Jurriaan Balke
  GEMERT-BAKEL - De gemeente Gemert-Bakel is afgelopen dagen overspoeld met telefoontjes van inwoners die er spijt van hebben dat zij bezwaar hebben gemaakt tegen de monumentenvergunning voor bouw binnen de ommuurde tuin bij het kasteel van Gemert.  Veel mensen schrikken ervan dat het bezwaarschrift dat zij tekenden, neerkomt op een beroepsschrift bij de rechtbank en dat zij daarvoor griffiekosten (41 euro) moeten betalen.


  Mensen gaan hun beroepschrift nu massaal intrekken. Zeker degenen die dachten dat ze niet meer dan een handtekeningenactie hadden gesteund. Er kwamen al zo'n honderdvijftig telefoontjes bij de gemeente binnen van verontruste burgers.


  De gemeente Gemert-Bakel heeft voor mensen met vragen een speciale bijeenkomst belegd op dinsdag 15 september; van 19.00 tot 20.00 uur in het gemeentehuis.


  Circa veertienhonderd inwoners van Gemert-Bakel (allen oorspronkelijke bezwaarmakers) krijgen vandaag een brief van de gemeente. Die geeft daarin alvast uitleg over de monumenten-procedure maar ook over de fout die zij zelf daarbij heeft gemaakt. Die fout is overigens direct hersteld. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat in plaats van 'bezwaarschrift' sprake is van een 'beroepschrift'.


  De gemeente Gemert-Bakel betreurt de fout en verklaart die uit het feit dat het om een bijzondere procedure gaat, die sterk afwijkt van de normale gang van zaken.


  Wethouder Harrie Verkampen (ruimtelijke ordening) verwijt de actiegroep Schoorswinkel en Omgeving dat die zelf ook niet zorgvuldig is geweest toen zij handtekeningen ging verzamelen onder de burgerij. "Ze moeten eerst zelf eens goed in de spiegel kijken."


  Zo vinden burgemeester en wethouders het niet kies dat honderden handtekeningen zijn verzameld van mensen die in de procedure toch niet ontvankelijk zouden kunnen zijn. Alleen de 609 indieners van een zogeheten 'zienswijze' zijn dat in principe.


  Burgemeester Jan van Maasakkers nodigt de actiegroep Schoorswinkel en Omgeving uit om met de gemeente mee te denken over wat er wel mogelijk is met het kasteel. Nu lijkt het er volgens hem op dat de actievoerders hun pijlen alleen maar willen richten op het gemeentehuis. De actiegroep zegt dat haar 'niets te verwijten valt'.


  Het kasteel en de tuin moeten een nieuwe bestemming krijgen na het vertrek van de Paters van H.Geest uit het complex. Mogelijke exploitanten willen graag weten wat er mogelijk is en de gemeente wil het kasteel behouden voor publieke functies.