article
1.6133904
EINDHOVEN - Honderden zwijnen worden er geschoten in de regio. Volgens velen zijn ze zelfs een plaag. Maar op wiens bordje belanden ze uiteindelijk? Of zit niemand te wachten op een stukje zwijn?
Brabantse bossen zitten vol met zwijnen waarop wordt geschoten
EINDHOVEN - Honderden zwijnen worden er geschoten in de regio. Volgens velen zijn ze zelfs een plaag. Maar op wiens bordje belanden ze uiteindelijk? Of zit niemand te wachten op een stukje zwijn?
http://www.ed.nl/regio/cranendonck-e-o/cranendonck/brabantse-bossen-zitten-vol-met-zwijnen-waarop-wordt-geschoten-1.6133904
2016-06-24T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6134641.1466715802!image/image-6134641.JPG
Aalst,Dierenwelzijn,Cultuur, kunst en recreatie,Recht, misdaad en 112,Aanhouding,zwijnen,hermes
Cranendonck
Home / Regio / Cranendonck e.o. / Cranendonck / Brabantse bossen zitten vol met zwijnen waarop wordt geschoten

Brabantse bossen zitten vol met zwijnen waarop wordt geschoten

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf

    EINDHOVEN - Honderden zwijnen worden er geschoten in de regio. Volgens velen zijn ze zelfs een plaag. Maar op wiens bordje belanden ze uiteindelijk? Of zit niemand te wachten op een stukje zwijn?

     

    Brabantse bossen zitten vol met zwijnen. Bij de provincie willen ze daar vanaf, met vangkooien als nieuw wapen. Er wordt flink op de ruige beesten gejaagd. Wat gebeurt er daarna mee? Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt. "Het is net als bij ganzen", zeggen ze bij poelier Slegers in Mierlo. "Die worden ook veel geschoten maar die zie je hier ook niet. Want naar zwijn is eigenlijk geen vraag. Laat staan dat we iets kunnen met een heel zwijn. Soms hebben we kleinere stukken, in het wildseizoen." Ook bij andere poeliers vind je nauwelijks zwijn.

    Als er één restaurant in de regio bekend staat om wild, dan is het De Kempenaer in Bergeijk wel. "Zwijn? Nauwelijks. Alleen als een gast er van tevoren speciaal om vraagt. Maar ikzelf ben geen liefhebber", zegt Hans van Engelen, die er met zijn vader in de keuken staat. "Alleen een heel jong zwijntje misschien. Dat is nog wel lekker. Maar van beren, de mannetjes, komt zo'n aparte geur. Ranzig bijna. Dan moet je zoveel met kruiden, melk of marinade doen om die geur weg te krijgen. Nee, geef mij maar ree."

    Wim van de Voort uit Reusel is jager en wél een liefhebber van zwijnenvlees. "Naarmate er meer zwijnen komen, is het steeds moeilijker ze kwijt te raken. Vijf tot tien per jaar, dat is te doen." Hij wil er geen dagtaak van maken om ze te slijten bij poeliers of restauranthouders. Hoe dan ook, wat hem betreft is het zwijn onterecht niet populair. Hoe heeft hij het zelf het liefst? "Gewoon, met peper en zout."