article
1.6098300
SOERENDONK - Het in 'De Baronie van Cranendonck' geplande wijndomein gaat er niet komen. Daarmee valt een van de pijlers onder het nieuwe project in plaats van Hof van Cranendonck weg.
Wijndomein in Baronie van Cranendonck ketst af
SOERENDONK - Het in 'De Baronie van Cranendonck' geplande wijndomein gaat er niet komen. Daarmee valt een van de pijlers onder het nieuwe project in plaats van Hof van Cranendonck weg.
http://www.ed.nl/regio/cranendonck-e-o/cranendonck/wijndomein-in-baronie-van-cranendonck-ketst-af-1.6098300
2016-06-11T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5806193.1457531918!image/image-5806193.jpg
Cranendonck,Groenbeheer,hermes
Cranendonck
Home / Regio / Cranendonck e.o. / Cranendonck / Wijndomein in Baronie van Cranendonck ketst af

Wijndomein in Baronie van Cranendonck ketst af

Foto's
1
Reacties
Reageer
  SOERENDONK - Het in 'De Baronie van Cranendonck' geplande wijndomein gaat er niet komen. Daarmee valt een van de pijlers onder het nieuwe project in plaats van Hof van Cranendonck weg.

  Initiatiefnemer Henk Aarts uit Soerendonk voelt zich door de gemeente Cranendonck aan het lijntje gehouden en gedwarsboomd.

  Dwarsbomen
  Woensdag heeft hij daarom de stekker uit zijn wijndomein getrokken. Ondanks dat hij al in augustus vorig jaar zijn plannen bij de gemeente bekendmaakte, ging de gemeente toch over tot verpachting voor een jaar van de gronden waarop hij zijn oog had laten vallen. Daarmee kwam het tijdpad wat Aarts voor ogen had in het maken van Cranendonckse wijn van druiven van eigen bodem in het gedrang.

  Nadat hij bodem- en haalbaarheidsonderzoeken had laten doen, bleek dat er één perceel geschikt was voor de wijnbouw. Het perceel ligt tussen de gebouwen van de voormalige proefboerderij op Cranendonck en de Molenheide. "Maar uiteindelijk wilde de gemeente me daar niet hebben en kon ik wel op andere percelen beginnen, maar die zijn bijvoorbeeld door een veel te hoge grondwaterstand ongeschikt", zegt Aarts.

  Andere plannen
  Ook het paardenrevalidatiecentrum (prc) dat de economische drager van het project zou kunnen worden, zou interesse hebben in dezelfde gronden. "Een toegezegd gesprek tussen prc, gemeente en mij om de mogelijkheden te bekijken is er nooit gekomen", verwijt Aarts de gemeente. Aarts had niet alleen een wijngaard voor ogen, maar ook een wijnhuis voor het geven van cursussen, lezingen, wijnproeverijen en als beginpunt voor rondleidingen.

  Wethouder Carola Meuwissen betreurt het dat Aarts zich terugtrekt. "Ik vind het een fantastisch initiatief, maar wij hadden een ander tijdpad. We hebben gezegd dat het wijndomein nu nog niet kan starten op de gewenste plek, misschien later wel. We willen eerst alle initiatieven in kaart brengen en kijken hoe we die puzzel rondkrijgen. Het ene initiatief is wat verder dan het andere, daarom kunnen we nu nog aan niemand toezeggingen doen." Initiatiefnemer denkt aan wijndomein op andere plek