article
1.6146405
HEEZE-LEENDE - De gemeente Heeze-Leende wil tussen de 5,2 en 5,7 miljoen euro lenen om het faillissement voor HSLnet af te wenden. De raad wil een uitgewerkt plan.
Nog even geen groen licht voor noodplan HSLnet
HEEZE-LEENDE - De gemeente Heeze-Leende wil tussen de 5,2 en 5,7 miljoen euro lenen om het faillissement voor HSLnet af te wenden. De raad wil een uitgewerkt plan.
http://www.ed.nl/regio/cranendonck-e-o/heeze-leende/nog-even-geen-groen-licht-voor-noodplan-hslnet-1.6146405
2016-06-28T06:46:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4316888.1427206914!image/image-4316888.jpg
Heeze-Leende,Financiën,Crisis,Faillissement,hslnet,hermes
Heeze-Leende
Home / Regio / Cranendonck e.o. / Heeze-Leende / Nog even geen groen licht voor noodplan HSLnet

Nog even geen groen licht voor noodplan HSLnet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HEEZE-LEENDE - De gemeente Heeze-Leende wil tussen de 5,2 en 5,7 miljoen euro lenen om het faillissement voor HSLnet af te wenden. De raad wil een uitgewerkt plan.

  Eigenlijk heeft de Heezer gemeenteraad geen keus. Want niet instemmen met het noodplan voor HSLnet betekent dat het eigen glasvezelnet binnen enkele maanden failliet kan worden verklaard en de gemeente voor 3,8 miljoen euro het schip in gaat.

  Toch ging de raad niet zomaar akkoord. "Met alleen geld erin pompen zijn we er niet", vindt Jos Vos van CDA Heeze-Leende. "Het scenario waarin de gemeente fors investeert, de kosten voor de gemeente omlaag gaan en de exploitatie wordt ondergebracht bij een telecomprofessional is de enige optie om HSLnet te redden." Dat zou ook blijken uit extern onderzoek. Die voorwaarden gelden dan ook als harde eisen die verantwoordelijk wethouder Frans Cuijpers mee krijgt om het noodplan verder uit te werken.

  "We hebben geleerd van het raadsvoorstel uit 2011", zegt Vos. Hij doelt op het oorspronkelijke raadsvoorstel waarin grote partijen als Ericsson en Heijmans centraal stonden. Partijen die hadden aangegeven niet mee te werken aan de uitvoering van het plan. Verantwoordelijk wethouder Cuijpers moet na de zomer een uitgewerkt plan presenteren waarin onder andere concreet wordt aangegeven wat de lening van ongeveer 5,5 miljoen gaat kosten, wat de nieuwe bezetting van de directie van HSLnet wordt en hoe de splitising tussen coöperatie en gemeente vorm gaat krijgen. Pas dan wil de raad definitief instemmen met de miljoenenlening. Al lijkt die ontbindende factor slechts voor de schijn, want een plan B is er niet.

  Uiteindelijk stemden oppositiepartijen D66 en PVOJ alsnog tegen het voorstel. Vooral vanwege het uitblijven van een gedegen onderbouwing en een rendabel businessplan voor het glasvezelbedrijf. "Het college van B en W vraagt met dit plan weer om blind vertrouwen maar daar trappen we dit keer niet in", aldus Frans Maas van de PVOJ.